fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Mektić tvrdi: Dogovorili smo smještaj za migrante u USK, sve će se znati u ponedjeljak

Autor: Faktor.ba

SARAJEVO - Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da je dogovoren smještaj za migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona. Mektić, međutim, još ne želi otkriti gdje bi to migranti navodno trebali biti smješteni.

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu iz mjeseca u mjesec je sve dramatičnija. Od predstavnika vlasti do sada su se čula brojna obećanja i različiti planovi za smještaj stotina migranata koji već mjesecima borave u kampovima na otvorenom, u nehumanim i krajnje nehigijenskim uvjetima. Međutim, konkretnog rješenja i dalje nema.

Od 1. siječnja  do 5. srpnjaove godine, Služba za poslove sa strancima evidentirala je da je u Bosnu i Hercegovinu ušao 8.081 nezakoniti migrant. Od tog broja, samo 686 njih podnijelo je zahtjev za azil.

Frekvencija migranata koji ulaze u BiH konstantno se povećava. Samo u periodu od 28. lipnja do 5. srpnja, Granična policija evidentirala je 723 nezakonita migranta. Kako je naveo ministar Mektić u informaciji koja je nedavno upućena Vijeću ministara BiH, zbog toga što migranti borave na otvorenom, ili pak u napuštenim i ruševnim objektima ne uvjetnim za stanovanje, pojavili su se brojni i humanitarni i sigurnosni problemi.

Najveći broj migranata i dalje boravi na području Unsko-sanskog kantona. Iako su predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar Mektić najavljivali kako će migranti koji se nalaze u tom kantonu biti smješteni u objekte “Agrokomerca”, do toga ipak nije došlo. Glavni razlog je taj što predstavnici Evropske unije osporavaju ulaganje novca kako bi se opremio prostor za smještaj migranata u “Agrokomercu”, jer je ta lokacija preblizu granici sa Hrvatskom.

Ministar Mektić je zatim najavio da će migranti biti smješteni u hotelu “Sedra” u blizini Cazina.

– U kompleksu hotela “Sedra” ćemo smještati migrante i tamo ćemo graditi i dodatne kapacitete, kontejnersko naselje i sve što je potrebno za smještaj većeg broja migranata. Na taj način ćemo migrante sa ulice skloniti u te prihvatne centre, gdje će im se osigurati boravak i potpuni humani tretman – izjavio je Mektić 5. srpnja.

No, samo dan kasnije i ovaj plan se izjalovio nakon što se usprotivilo Vijeće građana Unsko-sanskog kantona, zajedno sa mještanima MZ Ostrožac.

– Nama je sinoć i jutros načelnik općine Cazin potvrdio da se to neće desiti na području MZ Ostrožac. I vlasnik hotela “Sedra” je rekao također da je povukao svoj prijedlog – kazao je novinarima Senad Bajrić, predsjednik Vijeća građana USK.

Prema neslužbenim informacijama, Vijeće ministara BiH i dalje je najbliže soluciji da migrante smjesti u objekte “Agrokomerca”, no u tom slučaju se teško može računati na pomoć iz EU.

Mektić za Faktor tvrdi da je sve već dogovoreno i kaže da će odluku zvanično saopćiti početkom idućeg tjedna .

– Idem u Veliku Kladušu i u ponedjeljak ću sve objaviti. Imam rješenje, ali ne bih sada to govorio – kratko nam je kazao Mektić.

Jedna od informacija koje su se pojavile u javnosti jeste da bi se na inicijativu premijera USK Huseina Rošića migranti trebali premjestiti u selo Medeno Polje, udaljeno šest kilometara od Bosanskog Petrovca. Navodno je ovu inicijativu podržala i evropska delegacija, a na tom bi lokalitetu trebalo biti smješteno oko 500 migranata. Međutim, načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Huljić oštro se protivi ovoj ideji.

– Kao građanin Bosanskog Petrovca ogorčen sam činjenicom da neko može sjesti tamo u Bihaću i odlučiti da šalje migrante u Petrovac. Valjda može jer je Petrovac malo glasačko tijelo, a sada idu izbori, pa mi služimo za potkusurivanje – izjavio je Huljić za RTRS.

A dok su svi usmjereni na situaciju u USK, Kanton Sarajevo je potpuno “ispao iz fokusa”. Iako je stavljena na raspolaganje nadležnima prije više od mjesec dana, još nema naznaka kada bi se migranti koji borave na području Sarajeva mogli početi smještati u kasarni Ušivak u Hadžićima.

– Kasarna Ušivak nije sporna ni po čemu. Ona je dodijeljena i bit će stavljena u funkciju, ali nam je prioritet Unsko-sanski kanton. Sve to treba opremiti, ništa nije prilagođeno… Nije nam to sada nužan prioritet, zato što još imamo slobodnog prostora u Delijašu – zaključuje Dragan Mektić.

 

Autor: Faktor.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});