fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Psihijatar ocijenio da osumnjičeni nije pokazivao znakove neuračunjivosti

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Svjedočenjem Dine Čukle danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću, optuženom da je 10. listopada prošle godine automobilom usmrtio studentice Editu Malkoč i Selmu Agić, na raskrsnici u blizini Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Svjedok je ispričao da je 10. listopada. 2016. oko 23.00 sata bio kući sa djevojkom i prijateljem i da su gledali TV kada ga je nazvao Sefić i rekao da dolazi do njega.

– On je nakon pet minuta došao. Bio je pod velikim stresom i primijetio sam da je van sebe. Ne mogu se točno sjetiti je li mi rekao zašto je došao, jer je prošlo više od godinu. Rekao mi je da je udario neke ljude, ali nismo puno pričali. Sjedio je oko pet do deset minuta i većinom je šutio – kazao je Čukle.

Tužiteljica Advija Hajdo-Balta pročitala je iskaz koji je svjedok dao u Tužiteljstvu, a tada je izjavio da je u medijima vidio informacije o saobraćajnoj nesreći i da je povezao kako je Sanjin bio učesnik. U iskazu je naveo kako mu je Sefić rekao da je učestvovao u saobraćajnoj nesreći i da je jedna osoba stradala, te da se on uplašio i pobjegao.

Navodi se i kako je svjedok Sefiću rekao da se preda policiji i da ne može ostati kod njega, na šta je on kazao da će otići sutra.

Odgovarajući na pitanja advokata Kerima Čelika, koji u ovoj slučaju brani prvooptuženog Sefića, svjedok je kazao kako je sa Sefićom razgovarao o vremenu i da mu je on kazao kako je bilo veoma klizavo.

– Rasvjeta nije radila na tom dijelu i rekao mi je i to da je bio mrak i da apsolutno ništa nije vidio. Kazao mi je da ih nije frontalno udario, već da je, kako je vozio, osjetio udar sa desne strane i da ih nije vidio – kazao je Čukle.

Tužiteljica je kazala kako je svjedok u svom iskazu naveo da je bila smanjena vidljivost.

Svjedok Armin Alić, koji radi kao taksista, tu noć je imao vožnju do Grbavice. Ispričao je kako je kod pekare u Grbavičkoj ulici završio vožnju, te da mu je u taksi sjeo Sefić sa kojim se zna cijeli život jer su živjeli u istoj ulici.

– Kad je ušao, bio je uzbuđen, rekao mi je da vozim i tražio da mu dam svoj mobitel. Na telefonu je rekao “Sanjin je, otvori”, a ja sam ga ostavio u ulici Emerika Bluma na Kovačićima – kazao je svjedok dodavši da je poslije te vožnje nastavio raditi nakon čega je otišao kod roditelja koji žive u istoj ulici kao Sefić i da je tu vidio policiju. Nakon što je pročitao u medijima o čemu se radi, priča svjedok, dobrovoljno je otišao u policiju.

Vještak neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović kazao je da je po naredbi sarajevskog Kantonalnog tužilaštva vještačio Sefićevo duševno zdravlje, sposobnost da shvati svoje postupke i upravlja svojim djelima, kao i sposobnost da prati sudski postupak.
– Tada osumnjičeni Sefić je bio veoma umoran od putovanja i odbio je da bude pregledan. Kazao je i da se nije dogovorio sa advokatom i nije želio pričati o tome što se desilo. Prilikom drugog pokušaja intervjua sa njim, opet nije htio da razgovara o događaju. Dao je svoje podatke i ličnu anamnezu, a u vrijeme intervjua nije ispoljavao znake duševnog poremećaja kao ni to da je duševno zaostao. Osim toga, Sefić nije ovisan o narkoticima – kazao je dr. Ćemalović.

Odgovarajući na pitanja advokata Čelika, vještak je kazao da ga je pitao o tome da li uzima neku terapiju.

– Pitao sam ga za liječenje, a on mi je rekao da je nekad ranije imao ubodnu ranu nožem i da se tada liječio. Nije mi dao podatak da uzima bilo kakve tablete – kazao je vještak.

Osim Sefića, na optuženičkoj klupi su i njegova sestra Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, koji se terete da su Sefiću pomogli da pobjegne iz BiH, te Saud Nišić, koji se tereti da je Sari Sefić, Aliću i Salihoviću pomogao nakon krivičnog djela. On je, prema navodima optužnice, sakrio automobil kojim je ovaj trojac Sefića odvezao na Granični prijelaz Uvac, odakle je pobjegao u Srbiju.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. listopada.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});