fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Terorist iz Pariza policiji poznat od ranije, jer je već pucao na policajce!

Autor: Dnevno.ba

PARIZ - Napadač koji je sinoć ubio jednog policajca i ranio dvojicu identificiran je prema dokumentima koji su bili u njegovom automobilu, potvrdili su francuski dužnosnici.

Kako piše BBC, nisu htjeli otkriti njegovo ime zbog istrage i racija koje su u tijeku, iako se Twitterom ranije proširila fotografija i ime navodnog napadača.

Mediji iznose detalje o napadaču

Lokalni mediji pišu da se radi o osobi u dobi od 39 godina koja je živjela u predgrađu Pariza i koja je bila potencijalni islamistički radikal.

Pariški tužitelj, François Molins, izjavio je kako je “identitet napadača poznat”.

“Neću ga otkriti zbog istrage i racija koje su u tijeku kako bismo utvrdili postoje li konkretni dokazi o njegovoj umiješanosti u ovaj napad”, rekao je i dodao kako će više informacija biti dostupno danas.

Kako piše BBC, francuski mediji prenose da je napadač osoba koja je nekoliko godina bila u zatvoru jer je početkom 2000-ih pucala na policajca, dok su druge informacije sinoć ukazale na to da se radi o potencijalnom islamističkom radikalu.

ISIS je napadača identificirao kao Abu-Yusuf al-Baljikija, dok se na društvenim mrežama pojavila informacija kako je navodni napadač Youssouf El Osri, koji je u Francusku stigao vlakom iz Belgije. Također, govori se kako je El Osri drugi napadač, koji je pobjegao, dok je prvi ubijen na licu mjesta.

Izvori iz policije pak tvrde kako je napadač bio samo jedan, ali razmatraju činjenicu da je imao pomagače.

Ubijen jedan, ranjena dva policajca

Podsjetimo, sinoć oko 21:30 dva napadača su zaustavila automobila iza policijskog kombija i iz kalašnjikova otvorili vatru. U pucnjavi je ubijen jedan policajac, dok su dva policajca ozlijeđena. Policija je uzvratila vatrom, pri čemu je napadač ubijen, prenosi Inde.hr.

“Automobil se zaustavio na adresi Champs Elysees 102, ispred policijskog automobila. Jedan čovjek je izašao iz automobila i otvorio vatru po policijskom kombiju iz automatskog oružja. Jedan policajac je ubijen, a dvojica su ozlijeđena. Policija je uzvratila vatru i ubila napadača”, poručio je.

Predsjednik Hollande sinoć je izjavio kako je uvjeren da se radi o terorističkom napadu, a hitni sastanak sigurnosnih, obrambenih i obavještajnih čelnika bit će održan danas.

Napad uoči izbora

Do napada dolazi samo tri dana prije predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Marine Le Pen je sinoć stala uz francuske snage sigurnosti putem Twittera.”Suosjećam i stojim uz naše sigurnosne snage, koje su opet metom napada”, poručila je.

Fillon se također obratio putem Twittera kako bi odao počast snagama sigurnosti koje daju svoje živote kako bi zaštitili građane Francuske.

Macron je rekao kako je predsjednička prva dužnost pružiti zaštitu te je izrazio solidarnost s policijom.

Le Pen, Macron Fillon su pozvali na obustavu predsjedničke kampanje te su najavili kako oni više neće održavati predizborne skupove. Mélenchon, kandidat ljevice je također izrazio suosjećanje s obiteljima žrtava.

“Suosjećam s ubijenim i ranjenim policajcima i njihovim obiteljima. Teroristički napadi neće proći nekažnjeno, a sudionici nikad neće biti zaboravljeni”, poručio je.

Brojni analitičari su još sinoć predvidjeli kako bi napad mogao koristiti Marine Le Pen na izborima u nedjelju. Ona se najviše zalagala oko pitanja sigurnosti, migracije i islamističkog fundamentalizma. Ipak, za sada su četiri kandidata gotovo izjednačena u predizbornoj utrci, pa je teško prognozirati kako i koliko će napad utjecati na rezultat izbora.

Reakcije svjetskih lidera

Trump je sinoć nakon napada rekao kako Francuzi moraju biti oprezni i jaki.

“Naša sućut narodu Francuske. Izgleda kao da je ovo još jedan teroristički napad…što reći? Čini se kako tome nema kraja” poručio je.

Glasnogovornik Therese May je također izrazio sućut obiteljima žrtava.

“Velika Britanija čvrsto osuđuje grozni teroristički napad u Parizu. Premijerka je izrazila sućut predsjedniku Hollandeu”, poručio je.

Angela Merkel je pak izjavila kako ostaje “jaka i odlučna” bok uz bok s Francuskom.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});