fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Todorić sam sebi iz Agrokora dao pozajamicu od 650 milijuna kuna: kaznena prijava mogla bi mu donijeti i do 15 godina zatvora!

Autor: Vijesti.hr

ZAGREB - Protiv Ivice Todorića i odgovornih osoba u Agrokoru, Vladin povjerenik Ante Ramljak podnio je kaznenu prijavu zbog zloupotreba u poslovanju zbog čega je moguća kazna i do 15 godina zatvora, ali bez brige, to se nikad nije dogodilo pa i neće.

Ramljak je našao nekoliko milijardi razloga za prijavu DORH-u, a svi su navedeni u dugočekivanom revizorskom izvještaju tvrtke Price Waterhouse Coopers.

Prije svega ispostavilo se da je Ivica Todorić prepuhao vrijednost imovine Agrokora za 21,7 milijardi kuna. Pa kada se vrijednost imovine i obaveza ispravila revizori su došli do slijedećeg šokantnog rezultata u bilanci.

Imovina Agrokora danas je procijenjena na 41,8 milijardi kuna, a obaveze tj. dugovi na 56,3 milijardi kuna. Time je gubitak na kapitalu došao do 14 i po milijardi kuna, drugim riječima, da sad netko želi preuzeti Agrokor morao bi u njega uložiti 14 i po milijardi kuna da može poslovati s nulom.

Gdje su po reviziji učinjene najveće malverzacije koje su povod za kaznenu prijavu Ante Ramljaka, ali i kaznene prijave koje će vjerojatno podići i još mnogi drugi pojedinci, vjerovnici i mali dioničari?

Prije svega, neiskazivanje obaveza u iznosu od 3,9 milijardi kuna. Ivica Todorić i njegovi revizori za taj iznos su zatajili bankovne kredite i pozajmicu od Adris grupe.

Druga stavka na kojoj se ‘frizirala’ bilanca su troškovi. Todorić je tako prikrio 2,3 milijarde troškova. I istražiteljima će sigurno biti zanimljiva stavka gotovog novca gdje je Todrić pozajmnice koje je dao svojim i drugim tvrtkama knjižio kao gotovinu na računu. Tu je prikriveno oko 1,6 milijardi kuna, osobito bode oči pozajmica od 650 milijuna kuna koju je Todorić dao sam sebi kao privatnoj osobi i nikad je nije vratio.

Obzirom da je ove spektakularne brojke mjesec dana nestrpljivo čekala i politička elita, svi su se odmah postrojili pred kamerama kako bi izrazili divljenje samima sebi.

Premijer i potpredsjednica Vlade cvali su od sreće jer je revizija potvrdila da Agrokor ne bi opstao bez Lex Agrokora, Davor Bernardić trijumfirao je s vizijom saborskog istražnog povjerenstva, a Božo Petrov je bio zadovoljan sa sobom jer je prvi podnio kaznenu prijavu i upozorio na sukob interesa ministra Zdravka Marića.

Autor: Vijesti.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});