fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Screenshot: Youtube

Stižu moćni borbeni avioni: ‘Hrvatska će imati najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe’

Autor: Dragan Marić

Prvih šest borbenih aviona Rafale F3-R dolazi nam danas 24. travnja. Avioni stižu iz francuske u nove hangare, a voze ih hrvatski piloti koji se već skoro godinu dana obučavaju u Francuskoj. Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine kada završi obuka ostalih hrvatskih pilota. Svečani doček prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale održat će se u vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici u četvrtak 25. travnja 2024. godine s početkom u 12:30 sati.

Danas će se dogoditi prvi susret predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića nakon izbora, a povod je spomenuta svečanost. Obojica će se tom prilikom obratiti javnosti.

Na Plesu će biti i brojni drugi državni dužnosnici, predstavnici Hrvatskoga sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Tihomir Kundid, zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general bojnik Michael Križanec te civilni i vojni uzvanici iz Hrvatske i inozemstva.

U vojarnu “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici oko 12:30 sati, doletjet će iz Francuske Republike prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale. Tijekom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova, upozorava MORH.

“Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od jednog sata i četrdeset minuta, piloti pobjedničke Hrvatske vojske u Hrvatsku će dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora”, najavio je prije dva dana ministar obrane Ivan Anušić na društvenoj mreži X.

Hrvatska će vojska tako imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane RH u obrambene snage, poručio je resorni ministar.

Borbeni avioni predmet spora između ‘dva brda’

Kupnja francuskih borbenih aviona bila je predmet spora između Vlade i predsjednika Milanovića. Milanović je naglasio da se kupnji Rafalea nije protivio, ali da su za kopnenu vojsku od aviona važniji drugi sustavi, oprema i streljivo.

Osim toga, vladajuće je prozvao i zbog rasta kupoprodajne cijene s 990 milijuna eura na više od milijardu eura. S druge strane, iz Vlade još od potpisivanja ugovora ističu da je riječ o najmodernijem tipu višenamjenskih borbenih aviona koji se trenutno koriste u francuskoj vojsci, koji će biti od koristi idućih 40 godina.

Premijer Plenković poručio je da će Hrvatska, zahvaljujući Rafalima, imati “najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe”.

Milanoviću klizi tlo pod nogama: Situacija na Pantovčaku jako je ozbiljna i opasna

 

Autor: Dragan Marić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});