fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VLASNICI KCUS-a ŠUTE: Zavodi zdravstvenog osiguranja daju novac za liječenje, a ne za vraćanje dugova

Autor: Patria

SARAJEVO - Trend odlazaka uglednih liječnika sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu se nastavlja. Ovu zdravstvenu ustanovu napustila su još tri liječnika i to sa Klinike za radiologiju dr. Besima Hadžihasanović i dr. Edin Avdagić, kojem 1. veljače prestaje angažman te mr.sc.dr. Alma Mujanović - Narančić, internista, endokrinolog i dijabetolog, piše Patria. Za godinu iz najveće bolnice u BiH otišlo je ili je otjerano više od 30 doktora.

Čini se nikada teža situacija, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nema čega nema. Nema liječnika, nema lijekova, nema konca za šivanje, nema citostatika, gaza… Ima, doduše, pravila, i to novih koje je uvela generalna direktorica Sebija Izetbegović. Posljednji potez je pisana naredba uposlenicima KCUS-a da ne govore za medije. Svim odjelima je uputila dopise i upozorila da su za klevetu iznesenu u medijima odgovorni autor, urednik, izdavač, kao i osoba koje je na drugi način vršilo nadzor nad sadržajem (čitaj uposlenici KCUS-a koji iznose u javnost svoje viđenje stvari).

Naviknuti na ovakav odnos dr. Izetbegović, većina uposlenika povlači se i bez obzira na znanje koje posjeduje ne žele niti smiju govoriti o problemima u zdravstvu, a ima ih jako puno.

Međutim osnovno pitanje je zašto šuti vlasnik odnosno osnivač i financijer KCUS-a. Direktorica Izetbegović ne može biti jedina odgovorna, jer nad njom neko mora vršiti nadzor, a što jasno stoji u Statutu KCUS-a.

Upravo tu se i dokazuje sukob interesa, jer ko će iz vladajuće elite koja vodi Kanton Sarajevo, Federaciju i državu upitati za odgovornost dr. Izetbegović kada je njen suprug na čelu vladajuće partije i koju naziva „prvim doktorom u SDA“.

Skupština Županije Sarajevo je suosnivač Javne ustanove Klinički centar Univerziteta u Sarajevu koja je osnovana u cilju obavljanja javno-zdravstvene djelatnosti na području Županije, Federacije i šire.

Skupština Županije Sarajevo prihvaća prava i obaveze KCUS sa suosnivačima: Federacija BiH i jednim ili više županija u Federaciji BiH, s tim da se međusobni odnosi, prava i obaveze suosnivača KCUS reguliraju posebnim ugovorom. Ovo je navedeno u odluci usvojenoj na Skupštini Županije Sarajevo.

Jasno je dakle da Vlada ŽS i Vlada FBiH imaju puno pravo ali i obavezu da kontroliraju rad menadžmenta KCUS-a. Pacijenti su nezadovoljni, ali njihove vapaje niko ne želi čuti.

Pitaju li se premijeri Elmedin Konaković i Fadil Novalć za što se izdvajaju ogromna sredstva oko 200 milijuna KM godišnje iz zavoda zdravstvenog osiguranja ŽS i FBiH?

Ti novci namijenjeni su za LIJEČENJE pacijenata, jer to su novci građana Županije i Federacije, a ne da se usmjeravaju na vraćanje dugova kako bi neko mogao reći da je na njenom čelu dobar menadžer!

Da budem precizna, sredstva za rad i razvoj KCUS -a ostvaruju se ugovorom sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Županije Sarajevo, ugovorom sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, ugovorom sa Ministarstvom zdravstva Županije Sarajevo itd.

Nadzor nad zakonitošću rada KCUS vrše, Osnivači u okviru svoje nadležnosti a što obuhvata unutrašnji nadzor i zdravstveno-inspekcijski nadzor.

Ako novac namijenjen za liječenje ne ide u te svrhe, već za servisiranje ranije nastalih dugovanja dužni su reagirati i financije, jer zavodi za zdravstveno osiguranje plaćaju usluge za svoje osiguranike, od čijih se plaća godišnje izdvajaju poprilično velike sume novca u te svrhe!

Iz ovih razloga, upozoravaju stručnjaci, reforma zdravstva nije rađena kako bi trebalo, jer je više nedopustivo da se paušalno novac izdaje (oko 200 miliona od zavoda za osiguranje) te da se troši kako želi menadžment, već je bilo neophodno napraviti koncept da se plaća po dijagnozi, odnosno operaciji ili drugoj učinjenoj usluzi prema pacijentu.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});