fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vučić ima rok do lipnja za plan za Kosovo

Autor: Dnevno.ba

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima rok do lipnja da predstavi plan Beograda za Kosovo, da bi u prosincu 2018. godine ili najkasnije siječnja 2019. bio izmijenjen Ustav Srbije, piše list Danas iz Srbije.

Kako su za taj list kazali pojedini pripadnici diplomatskih krugova, Zapad čeka ishod sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thacija u Bruxellesu.

“Iako na tehničkim pregovorima nije postignut nikakav napredak u vezi sa Zajednicom srpskih općina, moguće je da će se Vučić i Thaci dogovoriti da konačno bude oformljena radna grupa koja će se time baviti, ali male su šanse za postizanje njihovog dogovora”, kazali su izvori lista Danas.

Kako su ocijenili, “Vučić se u proteklih mjesec dana ponašao kao da je siguran da će Srbija dobiti sjever Kosova, ali sada djeluje kao da Zapad nije spreman za takav scenarij i da je za njih status Kosova riješena stvar. Vučić izgleda prilično razočarano”.

Izvori bliski državnom vrhu neslužbeno  su rekli za list da su pritisci Zapada oko Kosova pojačani u svijetlu onoga što čeka Srbiju, a to je potreba donošenja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, bez čega nema evropskih integracija.

“Predsjedniku Vučiću nije eksplicitno poručeno da Beograd treba da prizna Kosovo, ali kako trenutno izgleda, to će biti uslov u budućnosti”, tvrde izvori Danasa.

Komentirajući tvrdnje da je ove sedmice neko od službenika iz Berlina trebalo da posjeti Srbiju i predstavi plan za rješavanje kosovskog problema, izvori iz diplomatskih krugova navode da “zvanični Berlin od toga nije odustao i da će njihova delegacija doći u kraćem roku”.

“Berlin i dalje zastupa stav da Kosovo treba da dobije status posmatrača u UN, po ugledu na Palestinu. Sigurno je da će u skorije vrijeme doći delegacija iz Njemačke, vjerojatno predvođena šefom diplomacije Hajkom Masom” kazali su oni.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});