fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Uručene prve elektroničke zdravstvene iskaznice u Mostaru

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Preuzimanje prvih elektroničkih zdravstvenih iskaznica na području Hercegovačko-neretvanske županije započelo je u ponedjeljak u Mostaru, a nove iskaznice, pored općih podataka osiguranika, sadrže i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i statusu zdravstvenog osiguranja.

Prve iskaznice uručene su ravnatelju Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Radi Bošnjaku, predsjedniku Upravnog vijeća Ismetu Hajdaru i pomoćniku ravnatelja Zoranu Kazaziću, prenosi Pogled.ba .

Po riječima direktora Zavoda Rade Bošnjaka, zdravstveni osiguranici će ubuduće imati puno jednostavniji i brži pristup zdravstvenoj zaštiti i više neće morati odlaziti u područne urede da bi ovjerili svoju zdravstvenu iskaznicu, što će, kako je kazao, osiguranicima u velikoj mjeri olakšati pristup zdravstvenoj zaštiti.

– Kad naš osiguranik dođe na šalter u ambulantu ili bilo gdje drugdje da bi dobio uslugu zdravstvene zaštite, taj put će biti znatno skraćen i pojednostavljen jer putem elektroničke zdravstvene iskaznice liječnik, odnosno medicinsko osoblje ulazi u njegov elektronski zdravstveni karton. Automatski, stvari se vrlo brzo povezuju i smanjuje se čekanje – ustvrdio je Bošnjak.

Ubuduće će, kako je dodao, biti i elektronska premija za one osiguranike koji imaju elektroničku zdravstvenu iskaznicu, a to znači da neće morati odlaziti na šaltere radi uplate, a još manje radi evidentiranja same premije osiguranja, odnosno markice. Bošnjak je naglasio kako je iskaznica i u tehnološkom i svakom drugom pogledu usklađena sa standardima Europske unije te da je na osiguranicima da izaberu što žele.

– Po pravilniku koji je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva, osiguranik može imati i papirnatu i elektroničku zdravstvenu iskaznicu. Na našim osiguranicima je izabrati što žele od toga – poručio je direktor Zavoda.

Sve dok u nekom dijelu Federacije BiH, smatra Bošnjak, postoji neispunjenost uvjeta za samu elektroničku iskaznicu postojat će pravo i na papirnatu.

– Pretpostavljam da će taj pravilnik trajati do onoga trenutka dok sve županije, odnosno njihovi sustavi tehnološki i procesno ne budu spremni primijeniti isključivo elektroničku iskaznicu – kazao je Bošnjak. Inače, na području Hercegovačko-neretvanske županije do sada je preko 6000 osiguranika podnijelo zahtjev za izdavanje elektroničke zdravstvene iskaznice.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});