fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

STIŽE SET ZAKONA kojim FBiH želi postati oaza za ulaganje

Autor: Dnevno.ba

Mala i srednja poduzeća, kao i obrti općenito, sve su više prepoznati i u BiH kao nositelji gospodarskog razvoja i oporavka, a sukladno tomu razine vlasti u zemlji donose ili planiraju donijeti određena zakonska rješenja kako bi stvorile povoljnije poslovno okružje – ono koje će omogućiti veći broj investicija, piše Večernji list BiH.

U Federaciji BiH u posljednjem je razdoblju poduzeto nekoliko koraka koji za cilj imaju olakšavanje poslovanja obrtnicima i poduzetnicima, a jedan od njih je rješavanje blokade za imenovanje Komisije za vrijednosne papire, kao i donošenje Zakona o obrtništvu i srodnim djelatnostima. Navedeni zakon važan je zato što omogućuje vanjskotrgovinsko poslovanje obrtnika te ukida podjelu obrta na vezane i posebne obrte, čime je prvi put omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprječavala osobe, posebno mlade ljude, registrirati željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih prepreka. Istodobno, skraćena je procedura i pojednostavljena registracija obrta, a omogućeno je i pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti, a navedeno će, očekuje se, otvoriti vrata svima onima koji su imali dobru poslovnu ideju da je brže i jednostavnije realiziraju.

Predviđen je i obrtni registar kao informacijski sustav za upravljanje procesom registracije i obradu podataka o obrtima, kojim će upravljati FMRPO, a koji će sadržavati i podatke o obrtnicima i osobama koje obavljaju srodnu djelatnost i domaću radinost te, što je najvažnije, čiji je upis obvezan u skladu s ovim zakonom.

Istodobno, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH donosi prijeko potrebno ubrzanje procedure registracije biznisa u ovom entitetu, a što će značiti i otklanjanje brojnih prepreka u kontekstu brže realizacije investicijskih procesa. No, na tomu se neće stati jer Federacija ima spremno i rješenje o poduzetničkoj infrastrukturi i slobodnim zonama, gospodarskim društvima, posredovanju nekretnina, faktoringu, poticanju razvoja malog gospodarstva, elektroničkom potpisu… Ipak, jasno je kako je veliki broj obrtnika pretrpio ekonomske štete uslijed pandemije, a sukladno tomu, pokušava im se pomoći izravnim financijskim mjerama, pa je tako Vlada nedavno donijela uredbu o mjerama financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH, kojom je za te namjene osiguran iznos od 60,000.000 KM. Cilj dodjele ove financijske pomoći korisnicima je očuvanje radnih mjesta i osiguranje potpore likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije, a pritom treba navesti kako ukupan iznos pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti iznosi maksimalno 30.000 KM. Uz istodobno jačanje zakonodavnog okvira, daljnje unapređenje ambijenta za razvoj obrtništva može biti i način za privlačenje novih investicija, kako domaćih tako i inozemnih.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});