fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Unsplash

Kupujete rabljeni automobil? Ovo je 9 znakova koji su zvono za uzbunu

Autor: Dnevno.ba

Kupnja rabljenog automobila odličan je način da uštedite novac, no morate biti oprezni i dobro proučiti ono što se nudi.

Postoje neki očiti, ali i oni ne tako očiti znakovi da bi vozilo koje ste našli moglo imati problema. Stoga stranica  GOBankingRates upozorava da pripazite na ovih devet znakova koji su zvono za uzbunu kada kupujete rabljeni automobil.

Velika kilometraža

Logično, vozila s velikom kilometražom izložena su većem riziku od problema koji bi mogli zahtijevati skupe popravke. U automobilu s velikom kilometražom, prvi dijelovi koji se troše obično su svjećice, kočnice i gume.

Ako ste se odlučili za model s većom kilometražom preporučuje se detaljnija inspekcija ili da mehaničar pregleda automobil prije nego što se odlučite za kupnju.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Nema jamstva

Michael Douglas, generalni direktor i voditelj prodajnih operacija i kredita za Chase Auto, preporučuje da provjerite kod prodavatelja je li jamstvo proizvođača isteklo.

Ako jest, Douglas je rekao da možete pokušati kontaktirati proizvođača da vidite je li dostupno produženo jamstvo i koliko ono košta. Ako ono nije dostupno ili ako je preskupo, postoji opasnost da će trošak eventualnog popravka pasti na vaš novčanik.

Neobični zvukovi ovjesa

Pažljivo osluškujte ima li čudnih zvukova, poput škripe koji dolaze iz automobila. Ti zvukovi mogu ukazivati na probleme s amortizerima, zglobovima ili ležajevima automobila.

“Ako su ovi zvukovi prisutni tijekom probne vožnje, to bi mogao biti znak istrošenosti koji će zahtijevati popravke. Ovisno o dogovoru, prodavatelj bi mogao biti voljan preuzeti te troškove prije prodaje”, objašnjava Joe Giranda, direktor prodaje i marketinga u CFR Classicu.

Oštećena karoserija

“Vanjski pregled mora uzeti u obzir sve vidljive znakove udubljenja, ogrebotine, oštećenja boje, hrđu i bilo što drugo što bi moglo izazvati uzbunu”, rekao je Douglas.

“Ova inspekcija također bi trebala uključivati podvozje, retrovizore, svjetla i vjetrobranska stakla”, dodao je.

Problemi ispod haube

Tijekom pregleda rabljenog automobila, Douglas toplo preporučuje da ispod haube automobila provjerite postoje li znakovi upozorenja. Obratite posebnu pozornost na motor i sve znakove curenja, pukotina, hrđe, dima ili mirisa paljevine.

Hrđa

Giranda preporučuje da provjerite ima li na karoseriji automobila znakova korozije. Provjerite ispod automobila i pogledajte lukove kotača.

“U nekim slučajevima hrđu može sakriti boja ili brtvilo, što može dovesti samo do skupljih popravaka. Značajna hrđa može biti znak nemara, stoga to uračunajte u odluku o kupnji”, rekao je.

Ilustracija: Unsplash

Nepoznata povijest vozila

Prilično je lako saznati više o povijesti vozila rabljenog automobila. Carl Anthony, glavni urednik Automobloga, rekao je da kupci mogu pitati ima li ovlašteni autosalon izvješće o povijesti vozila.

Nekoliko ključnih područja na koja Douglas preporučuje da obratite pažnju u izvješću o povijesti vozila uključuju nesreće, štetu od vode, povijest popravka i preglede.

Anthony također preporučuje da se raspitate postoje li servisni zapisi i što je sve zamijenjeno na vozilu.

Neravnomjerno potrošene gume

Ako uočite ovo, to bi moglo signalizirati skriveni problem povezan s balansom.

Douglas je rekao da bi to kasnije moglo dovesti do skupih posljedica. “Također, ako je gumama potrebna hitna zamjena, trebali biste uzeti u obzir ovaj trošak kada dajete ponudu.”

Foto: Fena

Predobra cijena

Ponekad možete naići na sjajnu ponudu, ali ako cijena izgleda predobro da bi bila istinita, Anthony preporučuje da o tome pitate prodavatelja ili ovlaštenog zastupnika.

“Vozilo može biti oštećeno, oštećeno poplavom ili tučom ili na drugi način biti u lošem mehaničkom ili strukturnom stanju. Ove stvari može biti gotovo nemoguće zaključiti na fotografijama na internetu, stoga je najbolje osobno vidjeti vozilo i odvesti ga na probnu vožnju”, rekao je Anthony.

Hyundai obnovio svoj najjeftiniji SUV: Napravili su mali ali značajan iskorak

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});