fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Hazim Aljović /Fena

Krišto: BiH ima nemjerljivu podršku Europske komisije, Von der Leyen prepoznaje naš trud

Autor: Dnevno.ba

Von der Leyen je danas stigla u Sarajevo, a onda je održala sastanke s članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović, te predsjedateljicom Vijeća ministara naše zemlje Borjanom Krišto.

Nakon sastanka s Krišto upriličena je press konferencija, a medijima se prva obratila predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto.

– Veliko mi je zadovoljstvo na poseban način što imam priliku biti domaćin predsjednici Europske komisije nakon obilaska regije.

Ovaj posjet je doista jedan značajan korak na putu BiH ka EU, a ovaj današnji dolazak je posebna prilika da se predstavi proširenje EU. To je veoma bitno za sve nas u BiH.

Posjet predstavlja i priliku da se upoznamo s novom odlukom koja je EU donijela a to je financijska odluka o pomoći šest milijardi eura za zemlje regije.

Trebamo se zahvaliti predsjednici EK i pomoći, a sve ostalo ovisi od nas. Željela sam kazati da kroz ovaj novi plan rada koji nas očekuje da mi ispred institucije Vijeća ministara ostajemo predani implementaciji svega onoga što nas očekuje.

Želim kazati da smo na ovom današnjem sastanku također razgovarali o tome šta je Vijeće ministara uradilo u proteklih deset mjeseci na EU putu – kazala je Krišto.

Istaknula je kako se radi na ostvarivanju cilja. Naglasila je kako BiH ima nemjerljivu podršku Europske komisije.

– Svjesni smo da se BiH nalazi na putu pred izvješćem koji treba biti 8. studenog uručen BiH, izvješćem o napretku. Uvjerena sam da će predsjednica EK učiniti sve da se prepoznaju naš trud, naš rad, naš iskorak na tom europskom putu.

Iskorak koji se dogodio prošle godine, dobijanje kandidacijskog statusa doprinio je mnogo tome, uvjerena sam da bi nam otvaranje pregovaračkog procesa isto tako doprinijelo da BiH napravi nužan iskorak, da uistinu bude sigurna, stabilna i prosperitetna zemlja.

Nadamo se i uvjereni smo kako bi ovaj iskorak bio dodatan trenutak za aktivnost svih nas u BiH. Sve refleksije unutar BiH reflektiraju se na regiju. A sve što se dešava u regiji reflektira se na BiH. Sve to zajedno utječe na EU.

I dalje ću činiti sve na ispunjavaju uvjeta naglašavajući da je to potreba svih nas koji živimo u BiH. Mnogo toga ovisi od dijaloga – poručila je Krišto.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});