fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Twitter

Orban u Sarajevu: ‘Čudimo se kako održavate najkompliciraniji politički sustav svijeta’

Autor: Dnevno.ba

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i premijer Mađarske Viktor Orban održali su konferenciju za novinare nakon sastanka u Sarajevu.

“Upoznao sam rukovodstvo novog Vijeća ministara BiH i iskusio sam poštovanje. Mi smo ponosni narodi i poštovanje je važno za nas. Ako to bude uzvratno, veselit ćemo se. Odnos Mađarske prema vama ogleda se u tri činjenice. Mi smo susjedi u političkom i ekonomskom smislu, tako da sa odgovornošću promatramo sve što se događa u BiH kako i priliči susjedima. Uvijek možete računati na nas. Čudimo se kako održavate najkompliciraniji politički sustav svijeta. Nama Mađarima je teško je održati koaliciju a ne ovako kompliciran sustav. Divimo se kako održavate zemlju. Treća točka je da dijelimo istu sudbinu. Pretpjeli smo komunizme. Niste nam strani već ste unutar obitelji, kazao je Orban na press konferenciji.

Rekao je kako je obavijestio predsjedateljicu Krišto o precesima unutar EU.

-Rekao sam da je sve u previranju i da su velike transformacije u ekonomiji, tehnologiji i sigurnosnoj politici. To je svakako rat u Ukrajini i učešće EU u njemu. Mi Mađari to drugačije promatramo tako da je Europi potrebna promjena i preokret. Ta Europa to neće moći provesti ako se odnosi na snage koje sad ima. Trebamo novu dinamiku. Možda zvuči čudno ali EU je potrebniji Balkan i BiH nego što je obrnuto, naglasio je premijer Mađarske.

Dodao je kako je na sastanku s Krišto govorio i o politici Mađarske prema BiH koja se, kako je rekao, negdje poklapa a negdje razilazi s EU.

-Što god govorili u Bruxellesu mi smo za brzo članstvo BiH u EU. Ne trebate čekati članstvo već ga odmah dodijeliti. Trebate pristupne fondovima i investirati u sigurnost na Balkanu. Ne podržavamo politike sankcija i dugoročno vidimo da je dobro da se što više vrati nadležnosti narodima koji žive ovdje, a ne prisustvo stranaca. Ako je moguće da što više nadležnosti dobiju domaći ljudi to je naša politika prema Balkanu. Mađarska vas poštuje i političke namjere BiH i želi dobre ekonomske odnose. Rado bi prihvatili ulogu u jamstvu balkanske sigurnosti jer smo prisutni u EUFOR-u”, rekao je.

Nakon sastanka s predsjedateljicom Vijeća ministara premijer Mađarske susrest će se i s članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH, Predsjedništvom BiH, zatim federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, a popodne u Banja Luci s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i čelnicima RS.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});