fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Screenshot: Facebook

VIDEO Dodik nakon sastanka s Orbanom: U Mađarskoj postoji razumijevanje situacije u BiH

Autor: Dnevno.ba

Republika Srpska želi surađivati s Mađarskom, kao i Mađarska sa Srpskom, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za RTRS nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti. Dodik je poručio da se ta suradnja odvija na obostrano zadovoljstvo.

– Danas smo dogovorili da, kako bi svi dogovoreni projekti i suradnja imali veći obim i novi format, da se formira zajednički Savjet za praćenje tih politika kojim će rukovoditi on i Orban – rekao je Dodik. za RTRS.

Dodik je objasnio da će “Savjet biti obaviješten svaka tri mjeseca o razvoju ranijih dogovora”.

– Obvezni će biti sastanci svakih šest mjeseci da bi se operativno vidjelo na koji način to sve ide – poručio je Dodik.

Dodik je istaknuo da je “sastanak s Orbanom bio normiran 45 minuta, ali da su ostali sat i pol u danu u kojem se ovdje slavi nacionalni praznik i gdje dolazi desetine važnih gostiju”.

– Imponira nam ta pažnja koja nam je ovdje poklonjena. Na dnevnom redu su bila i politička pitanja. Orban je nedavno bio u Sarajevu i poslao jasnu poruku da Mađarska želi surađivati sa svima koji žele. Nakon toga je bio u Banja Luci i samo smo potvrdili naše dogovore od ranije – naveo je Dodik.

“U Mađarskoj postoji razumijevanje situacije u BiH”

Dodik je naglasio da su Orbana upoznali s novom situacijom u BiH.

– Osnovna stvar s kojom smo ga upoznali jeste kako tamo neizabrani stranac nameće zakone i brani svoj ego, sujetu i ličnost, a krši sve norme Ustava i Daytonskog sporazuma. Christian Schmidt je neizabarni stranac koji se pokušava igrati igre moći u kojoj misli da oni koji stoje iza njega mogu nametnuti političku volju, da promijene zakone i zatvore svakog onoga tko ga ružno pogleda – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da u Mađarskoj postoji razumijevanje te situacije.

– Nama je važno da kod prijatelja imamo razumijevanje za to. Oni objektivno tu osim razumijevanja ne mogu mnogo što učiniti, ali to je stvar koja se nije njih ni pitala, niti oni mogu nešto uraditi, ali je veoma važno da znaju o čemu se radi. Ovdje se radi o čovjeku koji je poslan iz Njemačke na kraju manadata Angele Merkel koja nije znala što će s njim pa ga je poslala nama ovdje da bilduje mišiće i popravlja svoj izgubljeni ego. Došao je tu i sad mu se sviđa. Sviđa mu se da može nametnuti zakon, da legitimno izabranom predsjendiku zaprijeti da ga može strpati u zatvor i tako dalje. Vidjet ćemo kako će sve to ići – poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istaknuo da nikada nije bio uvjereniji da je na pravom mjestu i da vodi pravu, ispravnu politiku.

– Naravno, to se ne sviđa opoziciji, ali to je njihov problem – ocijenio je Dodik.

On je upitao kako Europa može prihvatiti takvu situaciju.

– Kako Europa može reći da na 200-300 kilometara od njih ima neki stranac koji ušeta u neku zemlju i kaže da on donosi zakone i tko ga ne bude volio, ići će u zatvor. Gdje to ima? To Europa ne može podržati. To je ozbiljno pitanje za samu Europu i pitanje koje će joj se sve više postavljati kako ovaj proces bude trajao – rekao je Dodik.

“Na sastanku razgovarano i o podršci poljoprivrednicima u Srpskoj”

Govoreći o podršci Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Srpskoj, Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o tome.

– Mi smo sada u paketu od 18 milijuna eura za podršku poljoprivrednicima u pogledu strojeva. Imamo nezapamćen interes ljudi. I to je dobro i mi to podržavamo. Rekli smo do 100 milijuna za projekte. Ako kažemo da je angažirano 30 milijuna za podršku poljoprivredi, onda 70 milijuna možemo usmjeriti u različite projekte. Moguće je da ćemo jedan dio projekta vjetroelektrane Hrgud pokrivati iz ovih okvira – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da su tu i drugi projekti, kao što je oblast drvne industrije za koju su veoma zainteresirani i zato rade radne grupe.

– To je nedavno dogovoreno u Banja Luci. Dogovoreno je nešto i oko energetike, izgradnje puteva, suradnje u pogledu namjenske industrije. Prave se operativni planovi i mi ćemo negdje kasnije ujesen ponovo sjesti da vidimo dokle je to sve stiglo. Mi smo se opredijelili da ovakvom prijatelju koji je za nas u rangu Srbije, Srbiji i Mađarskoj uvijek ponudimo sve projekte koje imamo na raspolaganje, ako je to dio njihovih interesa. Mi možemo dalje to razvijati. I ako nije, onda ćemo za te koji nisu tražiti neke druge partnere. To je ok i to je suradnja među prijateljima – poručio je Dodik.

“Veoma prijateljska atmosfera u Mađarskoj”

Dodik je naglasio da u Mađarskoj vlada veoma prijateljska atmosfera koja ga iznenađuje.

– Mađarska je nesumnjivo i u današnje vrijeme važna zemlja EU, a očigledno je i da je Orban važan lider same EU. Mađarska je zbog svoje politike vođenja suverenističke, odnosno odgovorne, državne, narodne politike bila na neki način kažnjavana od strane Bruxellesa kroz obustavljnje sredstava. Preko sedam milijardi su im obustavili, ali Mađarska je rekla “ovo su naši stavovi, ne možemo dijeliti s vama stavove o tim populacijama”. Јoš su oni članica EU – zaključio je Dodik.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});