fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Astronom Johannes Kepler – autor vjerojatno prvog SF romana u povijesti – 1571.

Autor: dnevno

Zanimljivo je da je Kepler jedno vrijeme radio u Grazu u Štajerskoj kao predavač matematike. Predviđanja na osnovu astroloških proračuna tražili su od Keplera čak i najviši državnici – osobito Rudolf II. Habsburški – car Svetog Rimskog Carstva, koji je stolovao u Pragu.

Na današnji dan 1571. godine rođen je znameniti znanstvenik Johannes Kepler. Bio je suvremenik Galilea Galileija i Williama Shakespearea. Živio je u vremenu koje je u Europi osobito bilo obilježeno sukobima protestanata i katolika. Kepler je bio matematičar i astronom, a u njegovo doba astronomija i astrologija još nisu bile strogo odvojene. Predviđanja na osnovu astroloških proračuna tražili su od Keplera čak i najviši državnici – osobito Rudolf II. Habsburški – car Svetog Rimskog Carstva, koji je stolovao u Pragu.

Johannes Kepler danas je u fizici najviše poznat po tzv. Keplerovim zakonima. Radi se o zakonima gibanja planeta oko Sunca. Prvi Keplerov zakon kaže da staze kojima se gibaju planeti nisu kružnice nego elipse, a Sunce se nalazi u jednom od dvaju žarišta elipse.

Kepler se rodio u gradiću Weil der Stadt zapadno od Stuttgarta, nadomak Schwarzwalda. Zanimljivo je da je jedno vrijeme radio u Grazu u Štajerskoj kao predavač matematike. Na području astronomije Kepler je jedno vrijeme bio mlađi suradnik poznatog danskog astronoma Tycha Brahea.

Ono što je osobito zanimljivo kod Keplera jest činjenica da je napisao jedan od prvih znanstveno-fantastičnih romana u povijesti. To je djelo napisano na latinskom jeziku,  a zvalo se „Somnium“, što na latinskom znači „San“. Kepler je umro u Regensburgu u Bavarskoj 1630. godine, kad mu je bilo 58 godina. Zanimljivo je da mu se za grob ne zna, jer je mjesto njegovog ukopa opustošeno tijekom krvavog Tridesetogodišnjeg rata.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});