fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nezavisnost Solomonskih Otoka – velike otočne države u Tihom oceanu – 1978.

Autor: dnevno

Za jednu tihooceansku otočnu državu Solomonski Otoci posjeduju razmjerno veliku površinu od 28.400 četvornih kilometara.

Dana 7. srpnja 1978. godine nezavisnost su dobili Solomonski Otoci, država smještena na području Tihog oceana. U geografskom pogledu Solomonski Otoci pripadaju Melaneziji, kao i susjedne države Papua Nova Gvineja, Vanuatu te Fidži. Stanovnici Melanezije među svim se drugim svjetskim etničkim skupinama tamne boje kože ističu po znatnom postotku osoba s plavom kosom (pojava plave kose vrlo je rijetka u autohtonim etničkim zajednicama izvan Europe).

Za jednu tihooceansku otočnu državu Solomonski Otoci posjeduju razmjerno veliku površinu od 28.400 četvornih kilometara. Površinom su najveća država u Oceaniji nakon Australije, Papue Nove Gvineje i Novog Zelanda (Solomonski Otoci veći su čak i od Havaja te svih francuskih teritorija u Tihom oceanu). Nažalost, po visini BDP-a po glavi stanovnika ujedno su i druga najsiromašnija država u Oceaniji, tako da je iza njih samo Kiribati.

Zanimljivo je da je sjeverni dio Solomonskih Otoka tijekom povijesti određeno vrijeme pripadao Njemačkom Carstvu. Naime, Nijemci su stekli tamošnje kolonijalne posjede u drugoj polovini 19. stoljeća, kao i slične posjede na širem području Oceanije. Vladali su, primjerice, otocima Choiseul i Santa Isabel, koji su danas dio Solomonskih Otoka. Ipak, najveći otok – Guadalcanal – bio je već tada u britanskom posjedu, a kasnije su Britanci stekli protektorat i nad cijelim Solomonskim otočjem. Konačno je Velika Britanija dala Solomonskim Otocima nezavisnost spomenutog datuma, no kraljica Elizabeta II. i dalje je ostala monarhom te države (slično uređenje imaju također i Australija, Kanada te Novi Zeland). Kraljicu Elizabetu II. na Solomonskim Otocima predstavlja generalni guverner, a ta država funkcionira kao parlamentarna monarhija, s premijerom na čelu tamošnje vlade.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});