fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Obilježena 32. godišnjica smrti prvog poginulog branitelja u Vukovaru: Rekao je “idem, ili pokojnik, ili pukovnik”

Autor: Dnevno.ba/Hina

U Lađevcu kod Slunja danas je misom u crkvi svetog Jurja te polaganjem vijenaca na grob i spomenik poginulim braniteljima toga kraja, obilježena 32. godišnjica smrti Bože Bionde, prvog hrvatskog branitelja poginulog u obrani Vukovara.

Bionda je poginuo u 22. godini života u bitki na Trpinjskoj cesti protiv tenkova i transportera JNA.

“Bionda je plijenio radošću i veseljem”
Branitelj Jerko Filipović je tada imao zadatak s Božinim bratićem Nikolom Biondom, Marinkom Vukovićem i Milom Šimićem izvući tijelo poginulog iz Vukovara u Osijek, a zatim su ga sahranili u Slunju.

Filipović se danas prisjetio kako je patolog u Osijeku utvrdio da je poginuo od sedam metaka i na licu mjesta. Branitelji su se sjetili pokojnog Bionde kao osobe koja je “plijenila radošću i veseljem”, a u obranu se uključio pristupivši u prvim mjesecima 1990. godine programu prvi hrvatski redarstvenik, da bi potom postao član Antiterorističke jedinice Lučko.

“Bio je fizički i taktički uvježban i takvi su borci trebali Vukovaru. S obzirom na to da je s Robertom Zadrom, sinom Blage, bio prijatelj, dogovorili su se da zajedno odu braniti taj grad. Svi su ga voljeli”, rekao je Filipović.

Sestra poginulog branitelja: Rekao je “idem, ili pokojnik, ili pukovnik”
Petnaest godina starija sestra pokojnog Bionde Roza Skender je rekla da njezin brat nije dvojio treba li se priključiti obrani Hrvatske.

“Ostatak obitelji nije imao ništa protiv toga da se priključi obrani, ali smo ga svi molili da se čuva. U našoj obitelji su ginuli u svim ratovima. Rekao je: ‘Idem. Il’ pokojnik il’ pukovnik'”, prisjetila se Skender.

Biondina učiteljica Mira Vukošić je održala govor nad njegovim grobom, a potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved je kazao kako se točan broj poginulih branitelja Vukovara ne zna i neće se znati dok se ne identificiraju posmrtni ostaci i razriješe sudbine nestalih.

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});