fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Glavno jelo brojnih partijanera na Ultri su stimulansi, a kao prilog ide marihuana

Autor: Slobodna Dalmacija

SPLIT - Splitska policija pokvarila je planove brojnim partijanerima koji su umjesto na festivalu završili u prostorijama za privođenje. Prvi dan privedeno je 119 osoba, hrvatskih i stranih državljana, većinom zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a trend se nastavlja i tijekom subote.

Najbolje to uočava osoblje na ulazu kojima dolaze posjetitelji festivala nakon privođenja te više ne mogu ući jer dobiju zabilježbu na elektronskoj narukvici-ulaznici. Stoga na ulazu mole oprost grijeha i prolaz, kao da im nije dovoljna muka što su ostali bez opijata pa im još samo fali da ostanu van granica Parka mladeži.

Policajce u civilu teško je prepoznati jer su outfitom uklopljeni u masu. U osnovnu opremu im spadaju i ručne baterijske svjetiljke koje stanu u šaku. Sustavno patroliraju i kupe mlade prekršitelje. Za policijske službenike to je već rutinski posao s obzirom na to da im je ovo sedma godina Ultre, a i ne radi se o iskusnim kriminalcima.

Kao što je i očekivano, kada je elektronska glazba u pitanju, zaplijenjeni su redom stimulansi: kokain, speed, ecstasy, MDMA.

Kako se “podizači” dobro ljube u kombinaciji s marihuanom, pokupljeno je i dosta “trave”.

Poznato je kako cijene droge tijekom Ultre porastu zbog pojačanog interese. Najviše se to može vidjeti na MDMA-u čija cijena od 700 kuna za gram, tijekom Ultre u Splitu ide na 1200 kuna.

Strani državljani nisu samo konzumenti već ima i dilera pa je tako određen istražni zatvor nad 24-godišnjim državljaninom Velike Britanije koji je tijekom subote priveden sucu istrage. Kod njega je nađeno 29 tableta speeda i nekoliko grama iste droge u prahu te je prijavljen za neovlaštenu prodaju i stavljanje u promet opojne droge. Nakon provođenja zadržan je u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega jer se radi o stranom državljaninu.

Ostalih 100-tinjak privedeno je po prekršajnom zakonu zbog posjedovanja droge.

Osim oko područja na kojem se održava festival, patrole kontroliraju protok droga po cijelom gradu. Na Poljičkoj cesti iza ponoći vidimo zaustavljene uz rub kolnika policijsko i civilno vozilo. Osim policijskih službenika kraj vozila uočavamo mušku i žensku osobu. Ženska osoba u ustima ima tzv. lizalicu, tester za detektiranje droge putem sline.

Zaustavljaju se i stranci i domaći. Posjetitelji iz Međimurja požalili su se kolegici:

– Policija iz automobila iskače i pretresa. Nas su zaustavili dva puta u jednom danu – kažu domaći gosti.

Raspon kazne za prekršaj prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga je od 5 do 20.000 kuna ili do 90 dana zatvora.

Prethodnih godina u pravilu se zatvor nije određivao već ih se redom “udre po džepu”. Ako računamo da je njih 100 dobilo najnižu kaznu od po 5000 kuna dođemo do iznosa od pola milijuna kuna za novčane kazne samo u prvom danu.

Autor: Slobodna Dalmacija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});