fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NA DANAŠNJI DAN POIZDOGAĐALO SE SVAŠTA NEŠTO KROZ POVIJEST! Ovi datumi bi vam mogli biti zanimljivi!

Autor: Dnevno.ba

– 1521. Rođen rimokatolički papa Urban VII., koji je ostao zapamćen po tome što je umro samo 13 dana nakon izbora na dužnost, te po uvođenju zabrane pušenja u crkve, što je bila prva u svijetu zakonska zabrana uporabe duhanskih proizvoda na javnim mjestima.

– 1704. U ratu za španjolsko nasljeđe englesko-nizozemske snage zauzele španjolski grad Gibraltar.

– 1789. Parlament Francuske u vrijeme Francuske revolucije ukinuo sve privilegije feudalaca.

– 1791. Potpisan Svištovski mir nakon četverogodišnjeg rata Austrije i Otomanskog carstva, kojim je određena granica između te dvije zemlje. Mirom su amnestirane Crna Gora, Bosna, Srbija, Vlaška i Moldavija i potvrđen je Beogradski mir iz 1739.

– 1792. Rođen Persi Bishi Shelli, engleski pisac, jedan od najboljih liričara literature na engleskom jeziku. Izuzetno obrazovan, vrstan poznavalac filozofije, književnosti i znanosti, romantičarski slobodouman, borac protiv tradicije, povlastica i tiranije, unio je u englesku poeziju notu slobode i duhovne smjelosti.

– 1859. Rođen Knut Pedersen, norveški pisac, poznat kao Knut Hamsun, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. Romani “Glad”, “Misterije”, “Pan”, “Viktorija”, “Sanjari”, “Rosa”, “Pod jesenjom zvijezdom”, neka su od njegovih najpoznatijih djela.

– 1875. Umro Hans Christian Andersen, svjetski slavan danski pisac bajki, među kojima su najpoznatije “Snježna kraljica”, “Ružno pače”, “Mala sirena”, “Djevojčica sa žigicama” i druge. Smatra se tvorcem danske realistične proze. Njegova djela, prevedena na preko 150 jezika i tiskana u milijunima primjeraka diljem svijeta, bila su nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika.

– 1901. Rođen Louis Armstrong, američki glazbenik, legenda jazza koja je tijekom karijere postala njegov neosporni čelnik, te svjetski poznat i priznat umjetnik.

– 1907. Umro Edvard Hagerup Grieg, norveški skladatelj, pijanista i dirigent, koji je, inspirirajući se nacionalnim folklorom, afirmirao norvešku glazbu u svijetu. Posebno je značajan njegov doprinos razvoju postromantičarske europske harmonije.

– 1914. Njemačke trupe u Prvom svjetskom ratu napale Belgiju i pošto je Berlin odbio ultimatum Londona da do ponoći povuče trupe, Velika Britanija je objavila rat Njemačkoj. Istog dana SAD su proglasile neutralnost.

– 1916. Danski dio Zapadnoindijskih otoka, uključujući Djevičanske, pripao SAD-u, koji ih je kupio od Danske za 25 milijuna dolara.

– 1944. Nakon dvije godine skrivanja u Amsterdamu jevrejske obitelji Frank nacistička policija Gestapo je u Drugom svjetskom ratu otkrila skrovište i uhitila 14-godišnju Anu Frank, njezinu sestru, roditelje i još četvoro Jevreja. U koncentracionom logoru su potom svi ubijeni, izuzev Aninog oca, a nakon rata je otkriven njezin dnevnik, jedan od najpotresnijih dokumenata o ljudskim stradanjima koja su počinili nacisti. Dnevnik je preveden na više od 30 jezika.

– 1977. Umro Ernst Bloch, njemački filozof, jedan od najznačajnijih marksista 20. stoljeća. Neka od poznatijih djela su “Duh utopije”, “Tomas Mincer kao teolog revolucije”, “Tragovi”, “Nasljeđe ovog vremena”, “Sloboda i poredak”.

– 1991. U prometnoj nesreći u Zimbabveu poginulo 80 djece i sedmero odraslih kada je autobus sletio s puta u provaliju.

– 1993. Japan prvi put izrazio formalno žaljenje ženama koje su tijekom Drugog svjetskog rata služile kao seksualno roblje japanskim vojnicima.

– 2000. Britanska kraljica majka Elizabeta proslavila u Londonu stoti rođendan, kao prva ličnost iz kraljevske obitelji koja je proživjela cijelo jedno stoljeće.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});