fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

Na današnji dan prije 15 godina poginuo Toše Proeski

Autor: dnevno.ba

Toše Proeski je poginuo 16. listopada 2007. u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila kraj Nove Gradiške, na autocesti Zagreb – Lipovac, oko 6:20 sati ujutro, u 26. godini života.

Pjevač je bio na putu prema Zagrebu, sjedio je kao suvozač u automobilu kojim je upravljao njegov prijatelj Georgij Georgijevski, a neprilagođena brzina rezultirala je time da je vozilo udarilo u prikolicu tegljača, i to baš ona strana na kojoj je bio Toše.

Preminuo je na licu mjesta. U automobilu je još bila Tošina menadžerica Ljiljana Petrović, koja je, kao i vozač, zadobila lakše ozljede.

Svi pamte njegovu dobrotu, a Toše se i danas s tugom prisjećaju njegovi prijatelji i suradnici.

Toše Proeski rođen je 1981. godine, a s pet godina počeo je nastupati. Prvi nastup mu je bio na popularnom dječjem festivalu Zlatno Slavejce, a pjevao je na svom rodnom jeziku. Glazbeni talent naslijedio je od oca Nikole i majke Domenike. Do diplome su mu nedostajala samo dva ispita. Glazbenim finesama podučavao ga je profesor William Riley u New Yorku, gdje je išao na glazbeno usavršavanje. Kod istoga učitelja je u svoje vrijeme išao i jedan od tri tenora – Luciano Pavarotti.

Od 1997. godine je bio stalna pojava na makedonskoj sceni pop glazbe, a 2004. godine predstavljao je Makedoniju na Euroviziji i proglašen je ambasadorom UNICEF-a zbog svoga humanitarnoga rada.

Tijekom svoje karijere objavio je sedam albuma. Bio je popularan na cijelom Balkanu i zvali su ga ”makedonski slavuj”.

Na hrvatsko tržište probija se 2004., zahvaljujući suradnji s Tonijem Cetinskim, s pjesmom “Lagala nas mala”. On ga je pozvao i da mu gostuje na turneji. Sve popularniji postaje izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku ”Dan za nas”, čime je dobio priliku da se čuje u hrvatskom eteru.

Toše Proeski je izabran za najboljeg hrvatskoga pjevača i izvođača, iako nije hrvatskog podrijetla. Imao je četrdesetak pjesama na hrvatskom jeziku i 40.000 prodanih albuma u Hrvatskoj u posljednje dvije godine. Jedini je inozemni pjevač, koji je osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radijskog festivala. Nakon pobjede na HRF-u rekao je, da mu nagrade nisu važne, već da pjeva za publiku: Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas čini ljudima.

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala i možda njegov najveći hit ”Srce nije kamen”. To je bila najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. godine.

Posljednjih godina je trijumfirao na brojnim festivalima u državama bivše Jugoslavije. Toše nije nikad zaboravio svoje makedonske korijene, a makedonskoj narodnoj glazbi posvetio je album Božilak (duga), gdje je najdojmljivija izvedba pjesme “Zajdi, zajdi, jasno sonce”.

Njegov posljednji album Igra bez granica izašao je samo dva tjedna prije njegove tragične smrti.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI