Najbolji hrvatski pop band gostuje u Sarajevu

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Popularna grupa Detour nosi status najboljeg hrvatskog pop benda i to ne bez razloga. Njihova muzika je moderna i dopadljiva a nastupi su performans savremenog muzičkog kvaliteta. Za svirku u petak 25.10. su pripremili izbor svojih najvećih hitova i energiju koju će uputiti u pravcu publike sarajevskog Aquarius Vilsa.

Karte za ovaj jedinstveni nastup se mogu kupiti  putem online servisa kupikartu.ba ili direktno  u Aquarius Vilsu. Za sve informacije i rezervacije služi kontakt telefon:  061210788.

Detour je danas prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, savremenog, elektro – akustičnog pop zvuka, bržeg i plesnijeg ritma, začinjenog povremeno drum’n’bass, a u recentnije vrijeme i ponekom country notom.

Do početka 2006. godine ova peteročlana muzička skupina predvođena autorom, aranžerom, producentom i gitaristom Nenadom Borgudanom djelovala je pod imenom Yammat da bi nakon razilaženja s tadašnjim managerom nastavila svoj muzički put pod imenom ‘Detour’. Njihova snaga nije samo u najnovijim uradcima nego i u pjesmama starijeg datuma poput “Ljeto počinje”, “Mjesec”, “Gledano sa strane” i “Prijatelj” koje su se našle na njihova prva dva studijska albuma ‘Detour’ i ‘TV’. Ipak, treći studijski album “A što ak’ ja…” pokazao se prelomnim u njihovom dotadašnjem djelovanju katapultirajući ih u status velike muzičke  pop atrakcije u regiji, gdje ih se počelo sve više titulirati „perjanicom novovalskog popa“.

To im je istovremeno otvorilo i  veliki broj koncertnih nastupa s čime su došle i brojne nagrade.

Album, nošen najviše hit singlovima “Srce veliko”, “Snijeg”, “Daleko” i “Plešem sama”, osigurao je Detouru top mjesta u većini godišnjih izbora, te Porina za najbolji pop album u 2014. godini. Početkom 2016. godine na tržište stiže pjesma  ‘Zaljubila sam se’ s kojom se predstavila i nova vokalistica grupe Gina Damjanović, zamjenivši dotadašnju pjevačicu Maju Posavec.

Pjesma je poharala domaće top liste dobivši od strane Hrvatske diskografske udruge priznanje za najvrćeniju pjesmu te godine u eteru radijskih postaja, a 2017. pjesma im donosi muzičku nagradu Porin u kategorijama Pjesma godine i Najbolja izvedba grupe s vokalom.

Detourovci se mogu pohvaliti i nagradom za hrvatsku  grupu godine u 2016. Pratila ga je i promocija hvaljenog albuma ‘DETOUR 10’,. Nakon ‘Zaljubila sam se’, novi album „Tourdetour“ uspješno se predstavio kroz pjesme „Biram“/Porin nominacija za  “Pjesmu godine”, Najbolju izvedbu grupe s vokalom i “Najbolji video”, itd, a aktuelni album stiže među top albume u 2018. godini.

Kraj 2018. Detourovci će svakako pamtiti zbog svog najvećeg koncerta u karijeri održanog u Maloj dvorani Doma sportova.

Početak 2019. godine donosi im nova priznanja gdje s aktualnim albumom „Tourdetour“ na novinarskoj muzičkoj nagradi „Rock&Off“ odnose nagradu u Pop&off kategoriji, a ni na muzičkoj nagradi Porin nisu ostali praznih ruku, odnijevši pobjedu u kategorijama za „Pop album godine“  i „Najbolja izvedba grupe s vokalom

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI