fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nijemci snimaju film o Šabanu Šauliću

Autor: Oslobođenje

STUTTGART- Šaban Šaulić poginuo je prije godinu dana u Njemačkoj, u okolini Bilefelda kada se vraćao sa nastupa, ali njegov lik i djelo i dalje živi.

Štoviše, o kralju narodne muzike Nijemci će snimiti dokumentarni film, saznaje Kurir.

Vijest o tragediji popularnog pjevača i dalje je udarna u mjestu Bilefeld i njegovoj okolini, zbog čega je tim stručnjaka riješio da ekranizira njegov život i rad. Samim tim četveročlana ekipa koja radi na ovom dokumentarc 23. ožujka dolazi u Beograd, kada i počinje snimanje filma o kralju narodne muzike.

Roditelj i njegovi suradnici će u prijestolnici boraviti tri dana i za to vrijeme će razgovarati sa članovima porodice Šaulić, prijateljima, rodbinom i kolegama pokojnog pjevača. U planu je i obilazak njegovog groba u Aleji zaslužnih građana.

U dokumentarcu će se naći i dešavanja na suđenju Šabanovom ubojici, koje počinje 27. ožujka. Tada će pred sud izađi Alsin Levent, njemački državljanin turskog porijekla, koji je optužen da je kriv za prometnu nesreću u kojoj su nastradali Šaban, njegov muzičar Mirsad Kerić, a teško povrijeđen pjevačev kum Slobodan Bobi Stojadinović.

Podsjetimo, to suđenje će se odvijati u Okružnom sudu u Güterslohu, gradu u njemačkoj pokrajini North Rhine-Westphalia, nadležnoj za ovaj slučaj. Ovaj proces se vodi kao visokorizičan i zbog toga će na dan suđenja biti pojačane mjere sigurnosti.
Šaban je imao obožavatelje širom svijeta, a veliki broj njih, naročito iz Njemačke, planira da dođe ispred suda na dan suđenja. Neki od njih imaju čak i grupu na Viberu, gdje su se sve detaljno dogovorili. Policija strepi od najgoreg, jer je mnogo ljudi ogorčeno i želi ličnu osvetu Alsinu. I za suđenje, kao i za film, vlada veliko zanimanje, pa su se njemački mediji već pripremili za detaljno izvještavanje.

Inače, iz Bilefelda je stigla potvrda da će ekipa uskoro doći u Srbiju.

Naša ekipa bit će tri dana u Beogradu kako bi napravila dokumentarni film o svim dešavanjima vezanim za Šabana Šaulića.

Plan je da posjetimo grob poznatog pjevača, da razgovaramo s nekim od članova porodice, ali i novinarima, kako bismo prikazali kako oni gledaju na sve to što se desilo, ali i buduće suđenje, koje počinje 27. marta – rekla je za Kurir Lena Nivald, novinarka portala NW, koji je prvi objavio vijest o Šabanovoj pogibiji, a koji je najveći mediji u tom dijelu Njemačke.

Inače, ta vijest je na njihovom portalu bila najčitanija u cijeloj 2019. godini.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});