fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Svijet se oprašta od Willyja Wonka: Umro je Gene Wilder

Autor: Index.hr

LOS ANGELES - Glumac i komičar Gene Wilder umro je jučer u 83. godini života. Vijest o smrti glumca potvrdio je njegov nećak i dodao kako je Walder umro od posljedica Alzheimerove bolesti.

Od kazališta do nezaboravnih komedija

Iako je karijeru započeo u kazalištu, a onu filmsku s ozbiljnim dramskim ulogama, mnogi ga u prvom redu pamte po nizu nezaboravnih komedija Mela Brooksa kao što su “Producenti” (za koji je nominiran za Oscara), “Divlja sedla” i “Mladi Frankenstein” i one u kojima se pojavljivao uz nezaboravnog Richarda Pryora.

Gene Wilder, pravog imena Jerome Silberman, rodio se u Milwaukeeju kao sin židovskih useljenika iz Rusije.

Diplomirao je 1955. godine na Sveučilištu u Iowi, a nakon toga je radio u kazalištu Old Vic u Velikoj Britaniji.

Glumom se počeo baviti 1961., a prve uloge bile su one u kazališnim predstavama izvan Broadwaya (kasnije je dogurao i do Broadwaya). Velika mu se prilika ukazala nakon predstave “Majka Courage i njena djeca” u kojoj je glumio nasuprot Anne Bancroft. Anne je bila u vezi s redateljem Melom Brooksom, kojemu se Gene svidio te mu je dao ulogu u nekoliko filmova koji su ga i proslavili.

Iako su komedije ono po čemu ga poznajemo, debitirao je u dramskoj ulozi. Bilo je to 1967. godine u filmu “Bonnie i Clyde”.

Willy Wonka i Richard Pryor

Klinci diljem svijeta pamte ga i kao Willyja Wonku iz filma “Willy Wonka i tvornica čokolade”.

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih glumio je u nekoliko uspješnih filmova gdje mu je partner bio legendarni komičar Richard Pryor. Njih dvojica postali su najuspješniji međurasni komičarski par.

Ipak, Gene je u svojoj autobiografiji, knjizi pod naslovom “Poljubi me kao stranac” rekao da je s Pryorom bilo teško raditi jer je bio ovisan o heroinu. Unatoč svemu, radilo se o obostranom poštovanju, a i sam Gene je priznao da je između njega i Richarda postojala nevjerojatna kemija koju nije ostvario niti s jednim drugim glumcem.

Neprežaljena Gilda

Od 1984. do 1989. bio je u braku s glumicom Gildom Radner, zvijezdom serije Saturday Night Live.
Upoznali su se na snimanju filma “Hanky Panky” Sidneyja Poitiera, a ubrzo su postali i nerazdvojni prijatelji. Na kraju snimanja Wilder je shvatio da mu Gilda nedostaje, nazvao ju je i njihova je veza počela. Radner se razvela od tadašnjeg supruga, gitarista G. E. Smitha i doselila k Wilderu.

Vjenčali su se 1984. Više puta pokušavali su dobiti djecu, ali Gilda je neprestano imala spontane pobačaje, a liječnici nisu znali u čemu je problem. Neprestano je bila umorna i trpjela bolove sve dok liječnici nisu otkrili u čemu je problem i dijagnosticirali joj rak jajnika.

Borba je trajala godinu i pol i rak se počeo povlačiti. No, do svibnja 1989. rak se vratio i metastazirao, a ovog puta nije bilo šanse. Gilda Radner umrla je 20. svibnja 1989. Wilder je kasnije izjavio: “Uvijek sam vjerovao da će se izvući”.

1998. Wilder je s onkologom Stevenom Piverom napisao knjigu “Gildina bolest” koja se bavila njezinom borbom protiv opake bolesti. Godinu dana kasnije Wilder je završio u bolnici zbog limfoma, a u ožujku 2005. rekao je da se bolest povukla.

Povlačenje iz svijeta glume

Iako se ponovno oženio, smrt Gilde ga je promijenila, a postepeno se i počeo povlačiti i iz svijeta glume sve dok se njegova pojavljivanja nisu svela na sporadične cameo uloge kao što je bila ona u seriji “Will i Grace”.

https://youtu.be/zpZA4N-s-1c

Nakon što je prestao aktivno glumiti bavio se slikarstvom, pisanjem i humanitarnim radom. Još 2008. izjavio je da ne voli šoubiznis: “U redu, volim šou, ali ne volim biznis”.

U intervjuu koji je 2013. dao novinaru časopisa Time Out New York, izjavio je da se ne namjerava baviti glumom: “Umoran sam od gledanja bombardiranja, pucanja, ubijanja, psovanja i 3D-a. Godišnje mi pošalju 52 filma i možda su tri dobra. Zato sam počeo pisati. Ne radi se o tome da više nikada ne bih želio glumiti. Kažem im da mi daju pravi scenarij jer ako je nešto predivno, snimit ću to. Nažalost, nikad mi nisu dali ništa slično”.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});