fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Umro ugledni hrvatski novinar i urednik: Za dokumentarni film ‘Međugorje’ dobio Zlatno pero

Autor: Dnevno.ba

Ugledni hrvatski novinar i urednik te jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković umro je u 73. godini života, objavili su iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Damir Matković bio je sjajan kolega i istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HND-a. Velika hvala za sve što je dao za našu profesiju. U svoje ime i u ime HND-a upućujem iskrenu sućut obitelji i prijateljima”, poručio je povodom smrti uvaženog kolege Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, čiji je aktivni član Matković bio još od 1985. godine.

Zagrebački Dalmatinac, kako je i sam sebe volio predstavljati, ističu iz HND-a, rođen je u Zagrebu 26. siječnja 1952., nakon osnovne škole upisuje XV. matematičku gimnaziju s namjerom da gradi brodove, no kao učenik trećeg razreda gimnazije 1969. piše dramski tekst koji otkupljuje Televizija Zagreb, zbog čega je krenuo sasvim drugim pravcem. Kasnije upisuje Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a na televiziji je počeo raditi kao novinar-suradnik u Dječjem programu Radio-Zagreba.

Sedamdesetih godina pet je godina proveo u Liegeu i Parizu kao profesor hrvatskog jezika i kulture djeci naših “radnika na privremenom boravku u inozemstvu”. Početkom osamdesetih ponovo dolazi na televiziju te je ostatak radnog vijeka proveo kao televizijski novinar, urednik i rukovoditelj.

Od izvještavanja s tržnice dogurao je, podsjeća HND, do urednika i voditelja Zagrebačke panorame (1986.), mozaične emisije Dobar dan (1988.), informativno-političkog magazina Spektar (1990.), informativne emisije Slikom na sliku (1992.), urednika i voditelja TV Dnevnika (1994.).

Zagreb, 310117.
Koranska 2.
Damir Matkovic, novinar i urednik zabavnog programa Hrvatske radio-televizije koji zbog ispunjenih uvijeta ide u mirovinu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Za dokumentarni film Međugorje dobio Zlatno pero

Bio je neko vrijeme i pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a pa odgovorni urednik Zabavnog i Sportskog programa HTV-a. Od 2004. do mirovine 2017. bio je vanjskopolitički komentator HTV-a. Jedan je od prvih novinara HTV-a koji je (2006.) uzeo kameru i sam počeo snimati svoje reportaže (video-journalist). Putujući Europom, za HTV je snimio više od 50 informativno-političkih reportaža i 15 polusatnih dokumentarnih reportaža. Za dokumentarni film Međugorje, s redateljem Antom Granikom, 1987. dobio je godišnju nagradu HND-a Zlatno pero.

Zajedno s novinarkom Brankom Bilić i snimateljem Ilijom Lekićem istu je nagradu 1988. dobio za izvještavanje o zbivanjima na Kosovu. Za dokumentarni film Azori – tajna uspjeha 2007. dobio je nagradu delegacije EU u Hrvatskoj Prix Schuman za televizijsku emisiju koja najbolje promiče temeljne vrijednosti EU. Zanimajući se za funkcioniranje televizije kao programskog i poslovnog sustava, objavio je knjigu Televizija – igračka našeg stoljeća (1995.) i više stručnih članaka. Prije nekoliko godina objavio je i knjigu Televizijski program, prenosi Hina.

“Važan je i Matkovićev angažman kao jednog od utemeljitelja, autora najvećeg dijela programskih načela i prvog predsjednika Zbora novinara elektroničkih medija Forum 21, ogranka HND-a koji je 1997., autoritarnim vremenima usprkos, uspješno pokrenuo proces pluralizacije i demokratizacije hrvatskog krajolika elektroničkih medija i njegovo usklađivanje sa standardima razvijenih demokracija”, naglašava HND.

Umro je Joža Manolić, najdugovječniji hrvatski političar: Preživio četiri režima i dva svjetska rata

Komemoracija za Damira Matkovića održat će se u ponedjeljak, 29. travnja u HND-u, dok će posljednji ispraćaj biti u utorak, 30. travnja, u 13 sati na Mirogoju.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});