fbpx

Žbanić stižu brojne čestitke za film o Srebrenici, ona nagrade posvetila majkama

Autor: dnevno.ba

Bosanskohercegovačkoj redateljici Jasmili Žbanić i njenoj ekipi čije je ostvarenje “Quo vadis, Aida?” dobilo nagradu za najbolji europski film u 2021. godini stižu brojne čestitke, a među prvima su se oglasili iz udruge “Majke Srebrenice” kojima je film i posvećen.

– Sve čestitke našoj Jasmili Žbanić. Jasmila je osvojila nagradu za europsku redateljicu 2021. godine u okviru dodjele 34. Europske filmske nagrade. Ponosne smo na nju i film, stoji u čestitki udruge koja okuplja članove obitelji žrtava genocida u Srebrenici, počinjenog 1995., kada su vojska i policija bosanskih Srba pobile više od osam tisuća Bošnjaka.

Film “Quo vadis, Aida?” tematizira sudbinu upravo jedne od žena koje se suočene s masakrom pokušavaju izboriti za spas svoje obitelji. Uz redateljicu i film u cijelosti nagradu za najbolju europsku glumicu dobila je Jasna Đuričić.

Emir Hadžihafizbegović
 koji u filmu glumi oficira vojske čiji su pripadnici počinili genocid u nedjelju je na Facebooku napisao kako su sve tri nagrade koje je film dobio umjetnički dug majkama Srebrenice ističući kako je ekipa koju je okupila Žbanić pokušala skrušeno i u tišini ostaviti trajnu uspomenu na tu tragediju sjećajući se svih njenih žrtava.

– Srebrenica nije samo geografija. To je krunsko mjesto i riječ na kojoj će se u vremenu koje je pred nama vagati ljudski karakteri. Odnos prema genocidu u Srebrenici svrstavat će vas ili u ljude ili u sotone, u dobre ili zle, u svjetlo ili mrak, napisao je Hadžihafizbegović.

Čestitke redateljici i cijeloj njenoj ekipi stigle su i iz američkog veleposlanstva u Sarajevu, a član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je kako nagrade imaju iznimno značenje za cijelu njegovu zemlju.

– Film “Quo vadis, Aida?” predstavlja izuzetno važno umjetničko djelo koje čuva i širi sjećanje na genocid u Srebrenici. Ovo je jako važan dan za bosanskohercegovački film, ali i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo. Ovo je dan koji će se pamtiti u Bosni i Hercegovini, poručio je Džaferović.

I sama redateljica Žbanić koja je dodjelu Europskih filmskih nagrada sa suprugom te s glumcima Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem pratila u Sarajevu istaknula je kako priznanja koje su dobili vidi prije svega kao nagradu posvećenu ženama i majkama Srebrenice, koje su njeni najveći heroji i najveća inspiracija.

– Posebno mi je drago zbog Jasne Đuričić jer je jako teško doći u poziciju da pored drugih europskih glumaca ona bude izabrana za najbolju, kazala je Žbanić za lokalne medije.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI