fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Mirsad Terzić i Ivona Ćavar najbolji sportaši BiH u 2016.

Autor: Oslobođenje

SARAJEVO - Rukometaš Mirsad Terzić i karatistkinja Ivona Ćavar najbolji su sportaši BiH za 2016, odlučio je stručni žiri 16. izbora najboljeg sportaša BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH, a proglašenje je održano sinoć u sarajevskom Holidayu na manifestaciji pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Nagrade su uručene u 12 kategorija.

Osvojio tri trofeja

Terzić, jedan od najboljih obrambenih rukometaša svijeta u 2016, osvojio je sa Vespremom duplu krunu u Mađarskoj i obranio naslov SEHA lige, te je poražen u finalu Lige prvaka od Kielcea. Zbog klupskih obaveza, Terzić nije preuzeo nagradu, ali se obratio javnosti putem videoporuke. Nagradu koju je uručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić preuzela je Mirsadova supruga Dinka.

– Ponosan sam zbog velikog priznanja, ali i tužan što nisam prisustvovao važnom događaju. Nagrada je sigurno najbitniji trenutak u karijeri, poručio je Terzić, kojem su konkurenti bili karatista Meris Muhović i tenisač Damir Džumhur.

Ćavar je članica Sveučilišnog Karate kluba Neretva, a vrhunac karijere je osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u austrijskom Linzu, što je jedan od najvećih uspjeha bh. sporta u 2016. Da će ovo biti njena godina, najavila je osvajanjem prvog mjesta na Europskim univerzitetskim igrama u Zagrebu, okitila se srebrom na Svjetskom kupu mladih u Umagu, a zlatom na Zagreb kupu.

– Velika je čast da sam izabrana za najbolju sportašicu BiH. Nadam se plasmanu na Olimpijske igre 2020. u Tokiju, rekla je Ćavar, a u najužoj konkurenciji bile su džudistkinja Larisa Cerić i takmičarka u streljaštvu Tatjana Đekanović.

Epitet najbolje ekipe ponijela je teniska Davis Cup reprezentacija BiH, koja je prošla u Prvu grupu Euroafričke zone, a najbolji trener je Samira Hurem, šef stručnog štaba SFK 2000, sa kojim je treći put stigla do šesnaestine finala Lige prvaka. Najperspektivnija sportašica je Melisa Brčaninović, a sportista džudista Toni Miletić. Nagradu za fair play dobila je karatašica Tanja Umićević. Priznanje za razvoj sporta uručeno je Slobodanu Grahovcu, koji je selektor prve vaterpolo reprezentacije BiH. Nagrade za životno djelo dodijeljene su Mirsadu Đonlagiću i Nenadu Maloviću.

Džumhuru priznanje čitalaca

Reprezentacija u sjedećoj odbojci nagrađena je za najbolju ekipu u sportu za invalide, a Dževad Hamzić je najbolji sportaš u invalidskom sportu. Nagradu čitalaca dobio je tenisač Džumhur.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});