Prvi Srbin u dresu Kosova plaća visoku cijenu: Majka dobila otkaz na poslu, otac očekuje sličnu sudbinu

Autor: Sport avaz

PRIŠTINA - Šesnaestogodišnji Ilija Ivić samo želi igrati nogomet. No, kako je on prvi etnički Srbin koji je izabran u reprezentaciju Kosova, postoji cijena koju treba platiti u regionu koji je još oštro podijeljen po etničkoj osnovi, prenosi AFP.

Nakon što je prošlog mjeseca pozvan da se priključi juniorskoj selekciji Kosova (do 19 godina), Ivić je postao meta internetskih napada i intenzivnog medijskog nadzora.

Oštre reakcije

Najoštrije reakcije dolaze od Srba, koji su ga nazvali “izdajnikom”, jer predstavlja Kosovo, na kojem većinu stanovništva čine Albanci i čiju nezavisnost Srbi nikada nisu prihvatili.

Kosovo, koje se od Srbije odvojilo u krvavom ratu, i dalje je dom manjeg broja Srba koji su odani Beogradu i rijetko se druže sa svojim albanskim susjedima.

Stoga nije iznenađenje da je poziv Iviću, inače fudbaleru kluba Fljamurtari iz Prištine, da igra za U-19 selekciju Kosova izazvao eksplozivnu reakciju.

– Bomba na Kosovu, Srbin u kosovskom timu – bio je naslov jednog beogradskog tabloida.

Povratna reakcija pogodila je Ivićevu porodicu. Njegova majka Tanja brzo je otpuštena s posla u centru u srpskoj enklavi u Gračanici (u blizini Prištine), koji finansira Beograd, bez službenog objašnjenja. Njen suprug Dušan za sada drži posao srednjoškolskog računovođe.

– Međutim, bojim se da ću biti meta sličnih mjera – rekao je on za AFP.

Odgovorit će na terenu

Ivić, visok, samouvjeren defanzivac elegantne frizure, kaže da se pokušava fokusirati na fudbal.

– Kad je riječ o politici, komentari i zloba ne utječu na mene – izjavio je Ilija za AFP nakon treninga Fljamurtarija u Prištini.

– Na to gledam kroz prizmu sporta i nogometa. Odgovorit ću im na terenu – dodao je Ivić.

Jedan od njegovih albanskih suigrača, međutim, rekao je da je očigledno da je mladić pod pritiskom.

– Ne komentira pritisak, ali to je vidljivo na njegovom licu – rekao je 27-godišnji veznjak Lorik Madžuni (Maxhuni).

 

Autor: Sport avaz

ZADNJE VIJESTI