fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Google objavio da prekida veze s Huaweijem

Autor: Hina

FRANCISCO - Američki Google čiji je mobilni sustav Android ugrađen u ogroman dio pametnih telefona u svijetu, objavio je u nedjelju da počinje otkazivati suradnju kineskom Huaweiju, koji se nalazi među kompanijama koje Washington ocjenjuje opasnima za nacionalnu sigurnost.

Huawei će izgubiti pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama. No postojeći korisnici Huawei pametnih telefona moći će koristiti i skidati Googleove aplikacije.

U jeku trgovinskih tenzija s Pekingom, Donald Trump zabranio je prošli tjedan američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. To je mjera koja je prije svega ciljala Huawei, kineski telekomunikacijski gigant.

Tvrtka se nalazi na popisu sumnjivih kompanija koji je izradilo ministarstvo trgovine, a s kojima se ne može surađivati bez zelenog svjetla američkih vlasti.

Podsjetimo, američki predsjednik sredinom tjedna proglasio je “izvanredno stanje u zemlji” kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu.

Huawei je već dulje vremena u sukobu s američkim vlastima koje ga sumnjiče za špijunažu u korist Pekinga. Ova tvrtka je jedan od svjetskih lidera u novoj generaciji mobilnog interenta (5G).

U kineskoj tvrtki za sada su bez komentara na posljednju odluku.

Postojeći korisnici Huawei pametnih telefona moći će ažurirati aplikacije te usluge Google Playa. No kada Google kasnije ove godine izbaci sljedeću verziju Androida, ona neće biti dostupna na Huawei uređajima, navodi BBC.

Tako budući Huawei uređaji, prema najavi, neće imati pristup niti aplikacijama poput Google Mapsa ili Youtubea. Stoga će ovakav Googleov potez jako utjecati na buduće poslovanje kineske tvrtke.

Podsjetimo, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i kineska kompanija Huawei potpisali su memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije i digitalne transformacije.

Memorandum su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i direktor Huawei Technologiesa Hrvatska Zhang Heng, u sklopu posjeta kineskog izaslanstva u Hrvatskoj i uoči skupa “16+1 Croatia Summit 2019.

Već ranije, kineski Huawei je potpisao ugovor s jednim telekomunikacijskim operaterom u BiH. Međutim, nakon oštrih upozorenja od strane SAD-a od realiziranja tog ugovora, bar se tako čini, u skoroj budućnosti neće biti ništa.

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});