fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

7DNEVNO: Srbi pristaju da Papa Franjo održi misu na beogradskoj Marakani!

Autor: 7Dnevno

BEOGRAD - U Beograd je jutros stigao kardinal Pietro Parolin, osobni izaslanik pape Franje koji je čvrst u namjeri da 2019. posjeti Srbiju o čemu je obavješten vrh Srpske pravoslavne crkve. Prema pisanju Vučićeva lista Informer, papa je od SPC-a zatražio da prilikom svog posjeta misu za katolike iz Srbije i ostatka regije održi ni više ni manje nego na stadionu nogometnog kluba Crvena zvezda, popularnoj Marakani!

Papin izaslanik u Beogradu se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i patrijarhom Irinejom.

“Sveti otac je na svoje prvo apostolsko putovanje u Europi otišao 2014. u Albaniju, a naredne godine u Sarajevo, grad simbol krvavog rata na Balkanu. Papa je pokazao velik interes da posjeti Srbiju i Crnu Goru”, rekao je Parolini nedavno za crnogorsku “Pobjedu” prilikom posjeta Podgorici.

Slično je objavio o list Vatican news koji piše da je Parolin prvi puta u posjeti ovim zemljama i da mu je cilj ‘jačanje odnosa s Vatikanom i podrška crkvama”.

Dolasku pape Franje oštro se protivi većina vladika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“U SPC-u ne žele priječi preko onoga što su katolički svećenici radili u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima. Njihov zahtjev je jasan: ako papa želi u Srbiju, najprije mora posjetiti Jasenovac i zatražiti oprost za grijehe katoličkog svećenstva prema Srbima u Drugom svjetskom ratu. S druge strane, dio vladika smatra da Papa može doći u posjet Srbiji, ali samo kao državnik, ne i kao vjerski poglavar”, navodi Informer riječi svog anonimnog izvora bliskog vrhu SPC-a.

Vjerski analitičar Željko Injac smatra pak da je razlog papina dolaska u Srbiju pokušaj ostvarivanja kontakta s Rusijom.

“Odnosi Srpske pravoslavne crkve i Vatikana su dobri. Jedan od razloga je i taj što Vatikan nije priznao Kosovo, no neka pitanja još uvijek su otvorena. Prvenstveno su to kanonizacija Alojza Stepinca i odnos Vatikana prema Jasenovcu. Kada bi SPC podilazio Papi po tom pitanju, izgubili bi povjerenje od strane građana”, rekao je Injac za Informer.

Glasine o Papinom posjetu Srbiji pojavile su se početkom ove godine, no poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej ih je demantirao parafrazirajući staru jugoslavensku formulu da ‘vrijeme još nije sazrelo’. Prvi papa koji je posjetio Srbiju trebao je 2013. postati Benedikt XVI. Očekivalo se da će te godine doći u Niš na obilježavanje 17 stoljeća Milanskog edikta. Međutim, od strane SPC-a nije upućen službeni poziv. Posjet pape Franje također neće biti moguć ako mu SPC ne uputi službeni poziv.

Autor: 7Dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});