fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

CRNADAK: BiH ne treba ni treći entitet, ni Dayton 2, nego snažan ekonomski razvoj

Autor: Večernji list

BRATISLAVA - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjeluje na Globsec Tatra summitu, koji se od 28. do 30. listopada održava u Bratislavi. Crnadak je danas sudjelovao na sesiji "(Nedostajući) dio slagalice: Zapadni Balkan" zajedno s ministrima vanjskih poslova zemalja regije.

U svom obraćanju Crnadak je zahvalio domaćinu na odličnoj organizaciji Summita, te istaknuo da pozitivna odluka Vijeća za opće poslove od 20. rujna 2016. da zatraži od Europske komisije da dostavi Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, predstavlja značajan korak BiH na putu ka EU.

Crnadak je upoznao sudionike panela da će europski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, upitnik Europske komisije dostaviti institucijama Bosne i Hercegovine početkom prosinca ove godine, te izrazio nadu da će odgovori biti pripremljeni na vrijeme. Rekao je kako očekuje snažnu i nedvosmislenu podršku EU u suočavanju s ovim i drugim teškim izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Govoreći o regionalnoj suradnji, ministar Crnadak je ponovio opredijeljenost Bosne i Hercegovine da snažno razvija odnose u regiji, prije svega sa Srbijom i Hrvatskom.

U tom kontekstu pozdravio je posjetu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, kao i odluku nove Vlade Hrvatske da suradnja s BiH bude jedan od njenih glavnih vanjskopolitičkih prioriteta.

– Posebno je važan stav Hrvatske da će poštovati svaki dogovor tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini – zaključio je Crnadak i dodao da BiH ne treba ni treći entitet, ni Dayton 2, nego snažan ekonomski razvoj i procesuiranje slučajeva korupcije na najvišoj razini, što će vratiti optimizam i perspektivu običnom narodu u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o sigurnosnom aspektu suradnje EU i zemalja zapadnog Balkana, Crnadak je rekao da su zajedničke akcije i suradnja između EU i zapadnog Balkana od ključnog značaja i ujedno preduvjet za sigurnost čitavog kontinenta i ekonomski napredak.

– Bosna i Hercegovina ima interes da se aktivno uključi u borbu protiv terorizma, uključujući i borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, ali i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem. Razmjena informacija i operativna suradnja su ključni u borbi protiv terorizma. Evidentno je da su nadležne institucije i agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini u potpunosti posvećene beskompromisnoj borbi protiv najvećeg sigurnosnog izazova 21. stoljeća – terorizma – zaključio je ministar Crnadak, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Autor: Večernji list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});