fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

CRNADAK: Tek sada ćemo pokazati kapacitet, snagu i posvećenost EU putu

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Delegacija BiH predvođena ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom od ponedjeljka će sudjelovati na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Kazao je to ministar Crnadak na današnjoj press konferenciji u Sarajevu, te dodao da će u pet dana koliko traje skupština delegacija imati više od 30 aktivnosti.

Trilateralni sastanci

Obavit ćemo trilateralne sastanke sa ministrima iz Velike Britanije i Njemačke, gdje ćemo analizirati učinke britansko – njemačke inicijative, te predstaviti dosadašnje rezultate provođenja reformi i našeg europskog puta. Vrlo smo zadovoljni što ćemo imati ovaj sastanak jer je ovo potvrda da je britansko – njemačka inicijativa itekako živa i da za nju i dalje postoji zanimanje, usprkos Brexitu i dolasku nove vlade u Velikoj Britaniji – kazao je Crnadak.

Kazao je i da će obaviti trilateralne sastanka sa Turskom i Srbijom, odnosno Turskom i Hrvatskom, gdje će sa ministrima Čavušoglu, Kovačom i Dačićem. Crnadak je dodao da je taj sastanak veoma važan obzirom na dešavanja u Turskoj i obzirom na činjenicu da su u septembru održani izbori u Srbiji i Hrvatskoj.

Izdvojio bih i sastanak sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednicom Europske komisije, na kojem će sudjelovati i drugih pet ministara zemalja Zapadnog Balkana, a tema će biti naš proces Eu integracija – kazao je Crnadak.

Vrlo važan dan za BiH je naredni utorak, 20. septembar jer tada očekujemo pozitivnu odluku Vijeća za opće poslove na sjednici koja će tada biti održana.

Naše optimistično očekivanje je sasvim realno jer smo ispunili što je traženo, mehanizma koordinacije je usvojen, usvojena je aplikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon ovoga nas očekuje upitnik koji će imati između četiri i pet tisuća pitanja, a period kad ih budemo ispunjavali bit će najintenzivniji i najkonkretniji u procesu dosadašnjih EU integracija – dodao je Crnadak.

Kazao je i da će u upitniku biti mnogo škakljivih pitanja, ali da će ona morati biti rješenja, uključujući pitanje Sejdić- Finci.

– Mi tek sada pokazujemo imamo li kapacitet i snagu i posvećenost EU putu, ovo do sada je više bila deklariranost a manje konkretna aktivnost. Uvjeren sam da ćemo raditi dobro i da ćemo uspjeti – odlučno je kazao Crnadak.

Taksa od 50 eura

Kazao je i da će od Vijeća ministara tražiti da ima informaciju svakog mjeseca o tome što se uradilo i dokle se došlo sa tim, te da će on vršiti pozitivan pritisak na sve one koji budu uključeni u to da proces ide vrlo brzo.

Crnadak je komentirao i to da se EU institucijama razmatra mogućnost da se građanima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU, a ne trebaju im vize za ulazak naplaćuju određene takse od 50 eura i da se za njihov ulazak traži prijavljivanje koje je potrebno obaviti tri dana prije ulaska.

Te mjere su kontraproduktivne i za BiH i za zemlje Zapadnog Balkana. Takvo naplaćivanje bi utjecalo na to da nam se otežava razvijanje evropskog duha i europske ideje unutar zemlje i svakako bi otežalo naš EU put. Takva odluka biu bila apsurdna i veoma nepraktična jer mi imamo granicu sa EU nešto više od 1000 kilometara– dodao je Crnadak.

Njegovati dobre odnose BiH i Hrvatske

Na pitanje novinara oko diplomatske ofanzive ministra Kovača, Crnadak je kazao da treba razdvojiti dobre odnose koje BiH treba njegovati sa Hrvatskom i izrazio nadu da će se tako ostati, od procesuiranja ratnih zločinaca, što će BiH uvijek uraditi i neće dozvoliti da neko ko je kriv ne odgovara.

Pitanje referenduma u RS

Upitan i da prokomentira sutrašnje zasjedanje Ustavnog suda BiH po pitanju Referenduma u RS, Crnadak je kazao da on u Vijeću ministara predstavlja narod iz tzog entiteta i da oni 9. siječanj doživljavaju kao svoj dan i da imaju u planu da ga uvijek slave.

– Siguran sam da ćemo naći način da taj dan slavimo u skladu sa zakonom i Ustavom i dat ćemo ubuduće to raditi uz podršku svih potrebnih zakonskih instanci – zaključio je Crnadak.

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});