fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dodik je prihvatio dva od tri zahtjeva Bakira Izetbegovića o Danu RS-a

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - Mada to neće javno priznati, u vrhu SDA prilično su zadovoljni usvojenim Zakonom o Danu Republike Srpske u Narodnoj skupštini RS.

Smatra se da je zakon kompromisno rješenje kojim se predsjednik RS-a Milorad Dodik pokušava “izvući” ispod pritiska međunarodne zajednice i pravosudnih institucija BiH zbog provedenog referenduma o Danu Republike Srpske, usprkos izričitoj zabrani Ustavnog suda BiH.

U SDA se smatra da je Dodikov režim ispunio dvije od tri suštinske primjedbe iz apalecije koju je 2013. godine Ustavnom sudu BiH uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Pozitivnim se smatra to što je Dan Republike Srpske iz statusa obaveznog praznika sveden na “fakultativni i neobavezni”, poput primjerice Srpske nove godine, i što Bošnjaci mogu tog dana raditi kao i bilo kojeg drugog radnog dana.

U SDA se također pozitivnim ocjenjuje činjenica što se Zakonom o Danu Republike Srpske 9. siječnja eksplicitno označava kao sekularni praznik, bez krsne slave koja je do sada bila sastavni dio praznovanja.

Negativnim se smatra to što je zadržan za Bošnjake sporni 9. siječanj,

Naime, 9. siječanj 1992. godine samoproglašena Skupština Republike srpskog naroda (12. kolovoza je usvojen sadašnji naziv – Republika Srpska) je na Palama usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike i ustanovila da se taj dan ubuduće obilježava kao Dan Republike. Od tada do danas, već 24 godine, 9. siječanj se obilježava kao nacionalni praznik Srba u RS-u. Ali, i kao vjerski: 9. siječanj je slava Sveti arhiđakon Stefan i obilježavala se i kao krsna slava Republike Srpske.

U svom zahtjevu, koji je podnio početkom 2013. godine, Izetbegović je podsjetio kako je “9. siječanj 1992. godine datum kada je ‘Skupština srpskog naroda u BiH’ usvojila ‘Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH’ na područjima ‘srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH'”.

Tom deklaracijom predviđeno je i “teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine”, naveo je.

Po njemu, iz tog dokumenta “jasno proizlazi namjera da se formira država dominantno jednog, srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava”.

“To će se kasnije pokazati i tokom agresije na BiH, kada je na tom teritoriju izvršeno sustavno i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, uz činjenje brojnih drugih povreda međunarodnog humanitarnog prava, što će kulminirati genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici”, navedeno je, između ostalog, u Izetbegovićevom zahtjevu.

Dodao je i kako je “sasvim je izvjesno da se ovaj sporni datum u Republici Srpskoj proslavlja kao datum isključivo vezan za srpski narod, pri čemu se priređuju crkvene svečanosti proslave ovog praznika”.

Novim Zakonom o Danu RS, de facto su uvažene dvije od tri suštinske Izetbegovićeve primjedbe i u SDA procjenjuju da će u drugom koraku, u skorije vrijeme, režim RS-a prihvatiti i treću primjedbu čime bi Dan RS-a prestao biti stalni izvor podjela i napetosti među tri ustavno ravnopravna, konstitutivna naroda u Republici Srpskoj.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});