fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DOJAVA IZ JEDNE KLADIONICE: HDZ BiH je iz više razloga sigurna oklada

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ČITLUK - Pobjeda Dragana Čovića na izborima za člana Predsjedništva ispred Hrvata čini se kao sigurna oklada, a u uredu HDZ-a BiH je već „zaokružena“ kao sigurica. Ne samo zbog neosporne snage koju ta stranka ima već i zbog SDP-ova bošnjačkog kandidata Denisa Bećirovića koji će „pokupiti“ silne glasove Bošnjaka što bi inače glasali za Željka Komšića. Smeta to ljevici, jako im smeta, koju bez SDP-a predvode unaprijed poraženi. A smetat će još više ako u državničku predsjedničku fotelju zasjedne i Milorad Dodik pa zajedno s Čovićem počne snimati seriju „Laku noć, BiH“. Takvu percepciju imaju u DF-u i GS-u. Naravno, svjesni izvjesnog poraza na izborima jer će vlast činiti HDZ BiH, SDP i SNSD. Ova je tema već više puta analitički predočena u medijima. Uz neizbježnu sliku da su na onom dijelu ljevice koji je računao na Željka Komšića kao člana predsjedništva, više ljubomorni i kivni nego sposobni osvojiti vlast samostalnim zalaganjem i primjerenim skupljanjem povjerenja kod birača.

Inače, tijekom četiri godine trajanja vlasti u Bosni i Hercegovini je više puta viđena montirana sapunica kakve se ne bi postidjeli ni najveći tvorci meksičke Televise. Ljubav i mržnja, spletke i varanja, neizbježno spajanje naizgled nespojivog. Tako su i na relaciji HDZ – SDP vrcale otrovne strelice ali izgledni pad ‘nacionalističkog’ SDA i pomutnja koju svojim nastupima odaje dobar dio ljevice na čelu s Komšićem, koji ponekada ima retoriku kao da je predvodnik šovinističkog anti-HDZ pokreta, lansirale su SDP u prvi plan. S njima će Čović morati tvoriti vlast jer kako je rekao, oni koji dobiju legitimitet, a to je najveći broj glasova, na razini entiteta i županija, trebaju činiti vlast.

Vrlo dobro uhodana HDZ-ova izborna mašinerija će definitivno biti pobjednik izbora i kao stranka činiti zakonodavni dio vlasti. Već mjesecima i stranka i njoj odani mediji odašilju skoro prijeteću retoriku kojom svakome žele dati do znanja da stranka s najvećim brojem glasova mora biti na vlasti. Nikakav izborni zakon, ni Hrvati u Domu naroda birani s drugih lista iz županija s manjinskim udjelom ovoga naroda, neće spriječiti HDZ da se opet domogne vlasti.

Ni hrvatska oporba s trenutnom snagom ne može polučiti uspjeh jer je narod svakodnevno bombardiran apokaliptičnim najavama da se legitimne hrvatske predstavnike u vidu HDZ-a BiH pokušava odmaknuti od vlasti koja im dođe kao nešto sasvim prirodno. Stožerna stranka je u pitanju, a i „Bijela knjiga“ je nešto novo na političkom horizontu. To je politička biblija svega onoga što je stožernik uspio uraditi za svoj napaćeni i marginalizirani, nekada posebno majorizirani, narod.A u njoj su sadržani i proročki navještaji budućnosti u daljnjoj borbi HDZ-a za sve Hrvate, od Posavine do Neuma, koji ne počinju mišlju AKO osvojimo vlast, već tvrdnjom KADA osvojimo vlast.

To će biti sasvim dovoljno da se HDZ-u pokope dva izborna scenarija. U prvom će za nj glasati revoltirani Hrvati koji ne mogu više slušati kako Komšić sipa drvlje i kamenje na sasvim legalnu i legitimnu snagu stranke s najvećim brojem hrvatskih glasova. U drugom scenariju će i oni Hrvati koji nisu HDZ BiH, odustati od glasanja za oporbu HDZ-u jer će smatrati da im glas ionako neće biti dovoljan za bilo što ozbiljno. I oni će pasti na priču da je stožerna stranka jedina kadra upravljati izgubljenim stadom kojega će stožernik najprije napojiti pa prevesti preko vode, a svi drugi su izdajnici. Treći će opet po svome. Nepotkupljivo. „Šinfejnovski“, sami sa sobom, ni pod Beč ni pod Peštu.

Žalosno je što je takva priča uspjela postati ozbiljna ali za to je kriva i „Platforma“, i nedorečena međunarodna zajednica koja mirno gleda kako vlastodršci krše obećanja o euroatlantskim integracijama dok čine cijeli niz postupaka koji u organizaciji poput EU ni blizu ne mogu proći, i cijeli splet skrivenih političkih igara kojima je HDZ malo po malo ubijao oporbu na suptilan način. Na način da za pojedine stranke više nema tko ni lobirati, ma skupiti desetak glasova ni u najobičnijem većinskom hrvatskom selu. Poklopio je stožernik većinu onih koji su mu do jučer otimali olovku iz ruke, svim silama bili protiv, častili ga raznim pridjevima. Čast i slava nepotkupljivima i nepokolebljivima, makar ne prešli izborni prag.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});