fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DŽAFEROVIĆ: Program reformi ćemo poslati dan nakon formiranja vlasti, to ne ovisi od NSRS-a

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je, nakon najava njegovog kolege Milorada Dodika o održavanju sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, da će dokument Program reformi poslati u Bruxelles dan nakon što bude formirano Vijeće ministara BiH.

Dodik je ranije kazao kako je upoznao Šefika Džaferovića i Željka Komšića da će dokument Program reformi predložiti Narodnoj skupštini RS-a prije nego što ode u sjedište NATO-a u Bruxellesl. Džaferović je kazao da će, bez obzira na rasprave o dokumentu u drugim organima vlasti, dokument biti poslat u Bruxelles dan nakon formiranja Vijeća ministara BiH.

“Mi smo donijeli odluku na Predsjedništvu da se Program reformi postavi putem naše Stalne misije pri NATO savezu u Bruxellesu dan nakon što novo Vijeće ministara BiH uđe u funkciju, odnosno nakon što bude potvrđeno u Parlamentarnoj skupštini BiH. To će biti tako bez obzira na to da li će neko unutar BiH, u međuvremenu, raspravljati na tu temu. Odluka je donesena i nikakve druge odluke nisu donošene. Slanje dokumenta u Bruxelles ne zavisi od rasprave ili odluke u bilo kojem organu, jer je odluku donio organ koji je za to zadužen, a to je Predsjedništvo BiH”, kazao je Džaferović.

Naveo je kako jako pažljivo bira riječi kako ne bi poremetio političku atmosferu u BiH, jer je riječ o jednom vrlo osjetljivom pitanju koje će se rješavati narednu godinu.

“Uradili smo jedan dobar posao za BiH. Ovdje nijedan političar nije pobjednik, niti gubitnik. Sasvim sigurno dobitnik je BiH i njeni narodi”, rekao je Džaferović.

Prokomentirao je također predizbornu kampanju Kolinde Grabar-Kitarović u Bosni i Hercegovini, kazavši da ozbiljni političari ne vrijeđaju jedan narod.

“Uvrijedila je narod nad kojim je počinjen genocid, uvrijedila je narod koji je protjeran sa ogromnog teritorija. Taj narod se bori za cjelovitu državu na kojoj će biti jednaki svi narodi. Grabar-Kitarović se zalaže za teritorijalne ili etničke podjele. Ovdje neće biti dodatnih teritorijalnih i etničkih podjela. Izborni zakon se mora usvojiti, ali se prije svega moraju provesti presude Europskog suda za ljudska prava. Mi ćemo slijediti evropske standarde”, istakao je Džaferović.

Poručio je kako se Grabar-Kitarović neće miješati u naše unutrašnje odnose u BiH, već da će odluke kreirati žitelji BiH, svi zajedno.

“Primijetili smo se da se pozicija u Europskom parlamentu zloupotrebljava. Dužnosnici EU su zabranili da takva politika prolazi. Proći će izbori u Hrvatskoj, valja uvijek govoriti hladne glave. Doći će vrijeme kada ćemo morati rješavati otvorena pitanja između BiH i Hrvatske. Mi treba da rješavamo otvorena pitanja dogovorom, ako možemo, ako ne onda trebamo da se pozivamo na međunarodno pravo. BiH želi dobrosusjedske odnose sa svim svojim susjedima”, rekao je Džaferović.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});