fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

EMIL BUNTIĆ: Načelnik Smiljan Vidić nam je zamjerio podršku generalu Glasnoviću i zbog toga HVIDR-a Čapljina sada ispašta!

Autor: Dnevni list

ČAPLJINA - Posljednje dvije godine načelnik općine Čapljina, dr. Smiljan Vidić, ignorira sve zahtjeve od općinske HVIDR-e, odnosno jednostavno ne želi financijski, kao ni na bilo koji drugi način pomoći rad ove udruge, tvrdi Emil Buntić, koji je od 2011. godine na čelu HVIDR-e Čapljina, a koji o tome, kao i drugim problemima detaljno govori za Dnevni list.

“U srpnju mjesecu ove godine CIN (Centar za istraživačko novinarstvo) je objavio koliko je koja udruga dobila novaca iz općinskog proračuna u Čapljini. Te podatke su oni vjerojatno dobili iz općine, ali ti njihovi podaci nisu vjerodostojni. Naime, u izvješću koje su objavili navodi se da je HVIDR-a u 2017. godini dobila 10.000 KM, ali istina je da mi nismo dobili nijedne marke. U 2016. godini primali smo tijekom sedam mjeseci po 500 KM, a 1. kolovoza 2016. godine je nastala obustava tih uplata, međutim u njihovom izvješću se navodi da je HVIDR-a za 2016. godinu dobila 13.800 KM što je notorna laž”, kaže Emil Buntić.

Ovo izvješće navodi da je u 2017. godini najbolje prošla Udruga pripadnika HVO PPN Ludvig Pavlović, koja je inkasirala 11.800 KM, na drugom mjestu je Udruženje roditelja poginulih branitelja koje je dobilo 10.400 KM, a potom isto izvješće navodi upravo HVIDR-u sa 10.000 KM koje su, prema tome izvješću dobili, a što čelni čovjek čapljinske HVIDR-e demantira.

Izvješće za 2016. godinu navodi da je upravo HVIDR-a dobila najveći iznos – 13.800 KM, ali prema Buntićevim tvrdnjama oni su dobili tek 3.500 KM (sedam mjeseci po 500 KM), a potom slijede Udruga pripadnika HVO PPN Ludvig Pavlović sa 9.000 KM, Hrvatska udruga političkih zatvorenika sa 6.000 KM, Udruženje udovica poginulih branitelja 2.500 KM…

“Očigledno je netko naše novce uzeo, odnosno nekome ih je općina Čapljina uplatila, ali ih mi nismo vidjeli. Također, načelnik je 1.9.2016. godine donio Rješenje, odnosno Zaključak prema kojem se obustavlja uplata HVIDR-i i još nekim udrugama iz općine Čapljina. Samo dan prije potpisivanja te odluke u hotelu Mogorjelo general Željko Glasnović je održao skup u sklopu svoje kampanje za Parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Tom prilikom smo ga mi iz HVIDR-e dočekali i podržali, jer je to naš general, odnosno general pobjedničke hrvatske vojske, ali je očigledno načelniku to zasmetalo čak toliko da je već sljedećeg jutra donio spomenutu odluku”, ističe Buntić.

“Zadnjih jedanaest sjednica Općinskog vijeća Čapljina dvojica članova Čapljinske neovisne stranke (Pero Previšić i Mirko Vasilj) tražili su povrat sredstava za nas, ali svi vijećnici HDZ-a BiH bili su protiv tog povrata, a zanimljivo među tim vijećnicima sjede čak i dvojica njih koji su članovi HVIDR-e Čapljina što će reći da su glasali sami protiv sebe”, također navodi Emil Buntić.

Buntić je ovom prilikom ustupio potpun spis o radu HVIDR-e Čapljina za razdoblje od 1.12.2011. godine do 1.11.2016. godine kako bi smo se uvjerili u njihov cjelokupan utrošak sredstava do kojih uglavnom dolaze kroz članarinu. Tako je za školovanje djece invalida u navedenom razdoblju utrošeno 7.150 KM.

“Svaki naš član sa troje ili više djece prima mjesečno 50 KM za školovanje djece. Godišnje pred Božić podijelimo oko 90 paketića za djecu naših članova, te smo za tu stavku tijekom tih šest godina potrošili 5.002,50 KM. S obzirom da u Čapljini ratni invalidi nemaju nikakvih pogodnosti za stambeno zbrinjavanje, odnosno građevinsko zemljište ili bilo kakav priključak pošto se ne poštuje pravo o invalidima, pa smo i tu izlazili u susret našim članovima, te za stambeno zbrinjavanje u razdoblju 2011.-2016. godina uplatili 15.270 KM, te za liječenje naših članova 16.380 KM. Baš smo ovih dana uplatili 500 KM našem članu za liječenje u Zagrebu, jer mu općina nije izišla u susret”, kazao je Emil Buntić.

Za pomoć obiteljima svakog svog umrlog člana su u ovom razdoblju izdvojili po 350 KM, jer za nadgrobne ploče doniraju 200 KM, te u misama plate 150 KM pa i na taj način u okviru vlastitih mogućnosti pomognu obiteljima umrlih članova HVIDR-e u tim za njih teškim trenucima.

“Ključni je dakle problem i moja i naša podrška koju smo prije dvije godine dana dali generalu Glasnoviću, ali vjerujte da bi mi u HVIDR-i opet isto sutra učinili. Isto tako za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini stav HVIDR-e je da se podrže stranke članice HNS-a, dakle svatko po svom uvjerenju podrži neku stranku ili koaliciju stranaka koje djeluju unutar HNS-a. Kada je Glasnović bio na listi za dijasporu ispred HDZ-a tada sam bio za tu listu, jer su meni, a tako i većini mojih kolega, bitna imena pojedinaca koja bi nas najbolje mogla zastupati, a u ta dva navrata general Glasnović tu apsolutno nije imao konkurencije i stoga smo tada donijeli stav kakav smo donijeli, dočekali ga u Čapljini kako i priliči, a isto bi i sutra ponovili”, zaključio je Emil Buntić.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});