fbpx

EVO TI NOVIH PROBLEMA! Zaposlenici srednjih škola ZHŽ-a od sutra u generalnom štrajku!

Autor: Fena

Članovi Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) stupit će u generalni štrajk u srijedu, 24. studenoga.

Predsjednica Sindikata Jasminka Petric kazala je kako su glavni razlozi za generalni štrajk nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

U razgovoru za Fenu Petric je podsjetila da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je održano 28 sastanaka s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te županije na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

– Zapelo je oko plaća. Od nas uvijek traže da se strpimo, da čekamo punjenje proračuna, da čekamo šesti mjesec, da čekamo dvanaesti mjesec, i kada su shvatili da im to prolazi onda im je to postao način komunikacije s nama do trenutka kada mi zaprijetimo generalnim štrajkom – kazala je Petric.

Iz Sindikata podsjećaju da im je plaća umanjena 2013. godine za 8 posto, a nakon toga im je 2017. povećana za 5,5 posto te dvije godine kasnije za još 5 posto.

Nakon što su sindikalisti zaprijetili štrajkom, Vlada ZHŽ-a nedavno je najavila novo povećanje plaća od 5 posto, no Petric navodi kako to nije dovoljno i kako je taj potez samo pokušaj da se ušutka Sindikat.

Prema njenim riječima, novo povećanje od 5 posto je povećanje od 40 do 50 maraka. To u praksi znači da će profesor početnik imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

– U našoj županiji postoji sedam srednjih škola i jedna srednja glazbena škola. Velika većina zaposlenih su članovi našeg sindikata i štrajkat će skoro sto posto našeg članstva. Mi od 28. rujna nismo imali apsolutno nikakvog kontakta s predstavnicima Ministarstva. Propustili su zakonski rok mirnog rješavanja spora i mi sutra stupamo u generalni štrajk – poručila je predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ZHŽ-a.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te županije kazali su kako će se ministrica tijekom dana oglasiti u vezi s najavom generalnog štrajka.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI