fbpx

Fabijan Svalina novi biskup koadjutor Srijemske biskupije u Srbiji

Autor: Fena

Dosadašnji ravnatelj Hrvatskog Caritasa i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina zaređen je u nedjelju u Srijemskoj Mitrovici za biskupa koadjutora Srijemske biskupije u Srbiji, rekavši da će se angažirati i na planu ekumenskog dijaloga.

U svečanu govoru je rekao da će povjerenu službu u zajedništvu sa srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem vršiti na dobro Katoličke crkve ali i da će se angažirati na planu ekumenskog dijaloga.

Svečanosti je nazočna bila hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je novinarima rekla da je tu kako bi dala potporu novome biskupu, Katoličkoj crkvi i vjernicima.

“Veseli nas da će svi katolici u ovome dijelu Srbije dobiti novog duhovnog pastira. Uvijek vjerujemo da je to zalog dobrih odnosa, i uvažavanja manjina i svih vjerskih zajednica što je na dobrobit naših država”, navela je ministrica.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocijenio je da je ređenje Svaline za novoga biskupa snažna poruka Katoličke crkve. “Poruka je da katolici u Srijemu, Vojvodini i Srbiji nisu ostavljeni. Da Katolička crkva u Hrvata, ali i u cjelini, misli na nas”, rekao je.

Papa Franjo je 7. listopada ove godine svećenika Đakovačko–osječke nadbiskupije, mons. Fabijana Svalinu, imenovao srijemskim biskupom koadjutorom.

Svalina je od 2010. bio ravnatelj Hrvatskog Caritasa, a od 2017. ravnatelj Hrvatske katoličke mreže, prenosi Hina.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI