fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FERGUSON: Izbori u Mostaru se moraju održati, ne isključujem moguće sankcije zbog referenduma u RS

Autor: Patria

SARAJEVO - Ambasador Velike Britanije Edward Ferguson u razgovoru za novinsku agenciju Patria govori o referendumu u RS, izborima u Mostaru te Brexitu nakon kojeg je njegova zemlja istupila iz članstva Europske unije.

PATRIA: Nakon Odluke Narodne skupštine RS da se 25. rujna održi referendum o Danu RS, čime se direktno krši Deytonski sporazum, da li će međunarodna zajednica, a i Vi kao izuzetno važan dio nje, posebno sa aspekta britansko-njemačke inicijative, poduzeti konkretnije korake na političkom sankcioniranju onih (imena se znaju) koji ne slušaju što im poručujete već prkose i Vama i američkoj ambasadorici?

FERGUSON: U ovom trenutku, ništa ne isključujem. Očekujem da će se Vijeće za implementaciju mira uskoro sastati da razgovara o predloženom referendumu, ali, kao što sam nedavno rekao, bilo bi mi draže da se naše zabrinutosti rješavaju putem mirnog i konstruktivnog dijaloga.

PATRIA: U svom blogu ste kazali da ste (Velika Britanija) osigurali stručne savjetnike u područjima ekonomske reforme i reforme tržišta rada, EU integracija i strateških komunikacija u uredima predsjedavajućeg Vijeća ministara, te premijerima oba entiteta, jačajući njihove kapacitete da predvode Reformsku agendu. Ko su ti savjetnici (njihova imena) i za koje segmente su sve zaduženi i koliko ih plaćate? Dokad će oni biti pri uredima premijera?

FERGUSON: Hvala vam na objavi mog bloga! Da, mi smo u potpunosti posvećeni pružanju podrške pri implementaciji reformske agende, sa ciljem da ova zemlja dobije stabilniji ekonomski temelj. Kao i sa ciljem otvaranja radnih mjesta za što više ljudi, a ne samo za nekolicinu privilegiranih, te da se rješava pitanje nejednakosti i nepravde u društvu.

Ovo su pitanja do kojih je većini građana u ovoj zemlji najviše stalo. Ali mi također znamo da su ove reforme zahtjevne u tehničkom smislu i, zajedno sa međunarodnim partnerima poput SAD, EU, MMF i Svjetske banke, mi pružamo tehničku pomoć i savjet stručnjaka institucijama koje imaju vodeću ulogu u reformskoj agendi.

Eksperti su odabrani putem transparentnog i konkurentnog procesa i rade u područjima kao što su reforma zakona o radu, ekonometrije i strateških komunikacija. Ne mogu vam dati detalje ugovora zbog internih ograničenja, koja vrijede i za sve naše druge projekte. Međutim, sve dok nam vlade budu pokazivale da su voljne da prave značajan napredak u implementaciji ovih reformi, nadam se da ćemo mi biti u mogućnosti da im nastavimo pružati podršku.

PATRIA: Nakon svega, mislite li da će biti izbora u Mostaru? Vi i američka ambasadorica ste direktno etiketirali glavne krivce za kaos u gradu na Neretvi, a to su SDA i HDZ BiH? Što Mostarci imaju od toga što ste ih Vi direktno prozvali i optužili kada se stvari ne miču sa mrtve tačke. Nacionalizam se još više pojačava. Više je nego očigledno da SDA i HDZ BiH ne žele da odstupe sa svojih početnih pozicija. Kako da u toj situaciji se onda išta uradi, a do izbora je ostalo mjesec i po?

FERGUSON: Izbori u Mostaru se moraju održati! Ja sam duboko razočaran što je propušten rok koji je Centralna izborna komisija dala za održavanje lokalnih izbora 2. listopada. Ali, američka ambasadorica i ja smo još uvijek odlučni u tome da će se izbori održati ove godine. Građanima Mostara je već predugo uskraćeno njihovo demokratsko pravo. Razgovori sa ključnim strankama se nastavljaju i mi očekujemo da će oni pokazati fleksibilnost i spremnost na kompromis.

Nakon Brexita je novo poglavlje za Veliku Britaniju

PATRIA: Nakon Brexita, kakvo je stanje u Velikoj Britaniji. Počevši od političke situacije, sa posebnim akcentom na ekonomiju. Da li se odluka o napuštanju EU ( velikog ekonomskog tržišta) počela već odražavati na uvoz odnosno izvoz Vaše zemlje?

FERGUSON: Da počnem odgovor sa par važnih stavki. Prvo, Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje istinski globalni igrač. Mi smo stalna članica Vijeća sigurnosti UN, NATO, G7, G20 i Commonwealtha. I, za sada, ostajemo puni i aktivni član Europske unije, sa svim pravima i odgovornostima koje to članstvo uključuje. Drugo, naša zemlja ostaje otvorena za poslovanje.

Danas smo jedna od najjačih i najnaprednijih ekonomija u svijetu, sa najvišom stopom zaposlenosti u našoj povijesti, niskom i stabilnom inflacijom i rastućim realnim primanjima. London se smatra vodećim financijskim centrom u svijetu i imamo najveći udio na tržištu financijskih usluga u svijetu. Također imamo vodeće mjesto u polju osiguranja, i kompjutersko-informatičkih usluga.

Diljem svijeta promoviramo Britaniju i skinuli smo kočnice na promociji naše trgovine – promoviramo Ujedinjeno Kraljevstvo kao mjesto za biznis i trgovinu, privlačenje investicija i, s vremenom, pregovaranje trgovinskih sporazuma. Već postoji određeni broj pozitivnih znakova koji govore da Brexit možemo učiniti uspješnim. Primjera radi – u julu je japanska tehnološka firma Softbank najavila rekordu investiciju od 24 milijarde funti u Ujedinjeno Kraljevstvo kupovinom proizvođača mikroprocesora ARM.

Ovo je novo poglavlje za Britaniju i moguće je da će biti određenih turbulencija u mjesecima ispred nas. Ali mi smo spremni da se sa jake pozicije suočimo sa onim što budućnost donosi.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});