FOTO: Pendeš na otvaranju Međunarodne izložbe u Kataru

Autor: Dnevno.ba

DOHA - Ministrica obrane BiH Marina Pendeš i delegacija Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kojoj se nalaze i zamjenik načelnika ZS OS BiH za resurse brigadni general Gojko Knežević, tajnik MO BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru Nj.E. Tarik Sadović, prisustvovala je ceremoniji svečanog otvaranja Međunarodne pomorsko-obrambene izložbe „DIMDEX 2018“.

Deseta po redu izložba „DIMDEX 2018“ se održava u Dohi od 12. do.14. ožujka 2018. godine, uz prisustvo predstavnika preko 40 zemalja i pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva Šejka Tamim Bin Hamada Al Thanija, emira Države Katar.

Međunarodna pomorsko-obrambena izložba okupila je nekoliko stotina sudionika iz vladinog i obrambeng sektora, vojne i namjenske industrije, stručnjaka iz oblasti naučnog i istraživačkog miljea vojne tehnike, tehnologije i industrije, organizacija koje se bave nabavkom i prodajom vojnog naoružanja i municije, a sve pod motom „Platforma svjetske klase za tehnologiju, sposobnosti pomorske obrambene industrije“.

Pored ministrice obrane Bosne i Hercegovine, otvaranju izložbe prisustvovali su između ostalih i ministri obrane Republike Turske, Grčke, Pakistana, Malija te brojne vojne delegacije predvođene načelnicima generalskih stožera, a najbrojniji su bili predstavnici mornaričkih snaga zemalja sudionica izložbe „DIMDEX“, koji su ujedno i sudionici tradicionalne konferencije mornaričkih zapovjednika Srednjeg Istoka (MENC).

Ceremoniji otvaranja izložbe prisustvovao je zamjenik emira Države Katar, Nj.E. Sheikh Abdullah Bin Hamad Al Thani, zamjenik premijera i državni ministar za pitanje obrane, Njegova ekselencija, dr. Khalid bin Mohameed Al Attiyah, kao i načelnik Generalstožera Oružanih snaga Države Katar general-pukovnik Ghanem bin Shaheen Al Ghanem.

Delegacija Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je nakon ceremonije otvaranja sajma obišla značajan broj izložbenih štandova gdje je stekla uvid u najsuvremeniju ponudu vojnog naoružanja i opreme, a za obilazak određenog broja izložbenih štandova od strane delegacije MO i OS BiH, iskazan je poseban interes zemalja i kompanija izlagača na ovom sajmu.

Prvi dan izložbe bila je prilika da se ministrica Pendeš susretne na neformalnim sastancima s kolegama ministrima obrane i načelnicima generalstožera prijateljskih i partnerskih zemalja, među kojima je i službeni sastanak ministrice s načelnikom Generalstožera Oružanih snaga Države Katar, general-pukovnikom Ghanim bin Shaheen Al Ghanimom.

Tijekom sastanka s generalom Al Ghanimom razgovaralo se o uspostavi i unapređenju bilateralne suradnje između Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane Države Katar, te je konstatirano da postoji obostrani interes kako bi se što prije uspostavili potrebni mehanizmi kako bi što prije došlo do operacionalizacije mogućih vidova suradnje.

O ovim i drugim važnim pitanjima iz oblasti bilateralne vojne suradnje Bosne i Hercegovine sa ovom prijateljskom zemljom ministrica Pendeš će razgovarati tijekom današnjeg sastanka sa zamjenikom premijera Države Katar i državnim ministrom za pitanje obrane, dr. Khalidom bin Mohammedom Al Attiyahom, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI