fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

GOTOVO JE! PADA KRAŠ! Dijele se otkazi, rasprodaju prostori, zatvaraju pogoni: Što se događa?

Autor: dnevno.ba

Prije nešto više od godinu dana poznata i imućna vrgoračka braća Pivac preuzela su zagrebački Kraš, no izgleda da bez obzira na pompozna obećanja i još pompoznije najave, stanje u ovom konditorskom divu nije obećavajuće.

Da je tome tako u razgovoru za naš tjednik 7dnevno nedavno su progovorili radnici zabrinuti za svoju sudbinu i egzistenciju, no kako saznajemo osim zaposlenika sa zagrebačkih Ravnica razloga za optimizam nemaju ni zaposlenici Kraša u Bosni i Hercegovini, koji su nas kontaktirali. Naime, kako tvrde pred njihovim očima odvija se propadanje Kraša kako u njihovoj, tako i u našoj zemlji, a problem s propadanjem u BIH kompleksan je stoga što je to najveće Kraševo izvozno tržište.

Kraš Trgovina d.o.o. BiH donedavno je imao 75 zaposlenika, no od sredine veljače ove godine ondje radi svega sedmero ljudi, koji vjeruju kako i njima kroz narednih nekoliko mjeseci, ako ne i tjedana slijede otkazi. Nakon toga Kraš bi se u ovoj zemlji trebao u potpunosti zatvoriti.

Da je tome tako vidljivo je iz toga što su preko noći 68 ljudi ostavili bez posla isplativši im mizerne otpremine, odnosno 50 posto plaće za godine provedene u Krašu te maksimalno šest plaća. Ono što kod naših BiH sugovornika izaziva posebno razočaranje jest to što su Pivci po dolasku u Kraš obećali da se u ovoj kompaniji u narednih deset godina ništa neće mijenjati. ”Kraš BiH jedno je od najjačih Kraševih tržišta, i nije poslovalo u minusu, unatoč tome otpustili su radnike, a distribuciju prepustili kompaniji Nelt d.o.o. Ne samo na našem već i na drugim tržištima u regiji”, objašnjavaju naši sugovornici te navode kako je Pivac kao novi vlasnik napravio sve suprotno od onoga što je najavljivao, a sada se očekuje prodaja imonvine koja je pripadala Kraševim trgovinama u BiH.

”Radnici u BiH nisu imali sindikat a ispada da nismo ni Kraševo poduzeće jer nas ne slijeduje ništa od socijalnog ugovora koji je potpisan u Zagrebu sa Pivcem, a koje nitko nije vidio”, komentiraju naši sugovornici nadalje te dodaju kako nije nemoguće da ista sudbina sustigne i zagrebački Kraš.

A da bi sudbina doista mogla stići i Kraš u našoj zemlji vidljivo je iz toga što u posljednje vrijeme ovu kompaniju napušta sve veći broj radnika koji progovaraju o sve lošijim uvjetima rada, a koji uz ostalo strahuju za opstanak ove kultne tvornice, jedne od rijetkih koja u Hrvatskoj uspješno posluje.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});