googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HLL: Darinko Mihaljević je izdavao lažne potvrde o okolnostima stradavanja

Autor: Dnevno.ba

LIVNO - Hrvatska lista za Livno u više je navrata javno ukazivala na korupciju i nezakonita postupanja nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u MUP-u i pravosuđu HBŽ-a, a prije svega na nezakonita upošljavanja, izdavanje službenih isprava MUP-a s neistinitim sadržajem, krivotvorenje potpisa policijskog komesara, reketarenje gospodarstvenika od strane policije, zataškavanje verbalnog i fizičkog obračuna jednog bivšeg dužnosnika policije i glavnog tužitelja Tužiteljstva HBŽ.

Pošto policija, tužiteljstvo i SIPA-a nisu željeli provjeriti sve navode, te ovisno o utvrđenom poduzeti radnje iz svoje nadležnosti, u vezi optužbi za nezakonita postupanja nositelja izvršne i zakonodavne vlasti, Hrvatska lista za Livno ima obvezu i dužnost imenovati osobe iz policije i pravosuđa koji su nezakonito postupali obnašajući svoje dužnosti, tim prije jer se radi o osobama koje bi morale biti moralni autoriteti svim građanima u HBŽ-u.

Darinko Mihaljević, ministar u MUP-u HBŽ je prekoračio granice svog službenog položaja ili ovlasti iz članka 383. KZ F BiH, čime je nanio štetu velikom broju hrvatskih branitelja, jer je 2006. godine, kao ministar MUP-a izdavao lažne potvrde o okolnostima stradavanja muslimana u Livnu, u kojima je navodio da su nastradali kao civili u ratnim djelovanjima koja su se tada događala u Livnu, iako je znao ili morao znati, da su nastradali kao vojnici, a poslužile su kao lažni dokazi SIPA-i i Tužiteljstvu BiH u predmetu Zdenko Andabak i dr., koji se vodio pred Sudom BiH za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Livnu.

Marijan Grgić, kao odgovorna osoba Sektora kriminalističke policije je potvrde koje je izdavao Darinko Mihaljević dostavljao Tužiteljstvu BiH i SIPA-i, što dokazuje službena isprava MUP-a broj: 02-4/2-PP-320/09, od 24.07.2009. Zlouporabom položaja ili ovlasti, Marijan Grgić je u službenoj ispravi MUP-a krivotvorio potpis policijskog komesara Branka Đapića, iako Branko Đapić u to vrijeme nije bio Policijski komesar. U policiji i tužiteljstvu svi znaju da je Marijan Grgić ovjeravao službene isprave MUP-a s neistinitim sadržajem i krivotvorio potpis tadašnjeg policijskog komesara Branka Đapića, ali nisu ništa poduzeli kako bi se provela istraga protiv Marijana Grgića i Darinka Mihaljevića.

Očito je, kako policija, tužiteljstvo i sudovi štite jedni druge, jer je i arhiva tadašnjeg Osnovnog suda u Tomislavgradu predana Miloradu Barašinu, a što dokazuje Zapisnik o primopredaji Županijskog tužiteljstva Kantona 10broj: A-403/05 od 25.08.2005. godine. Niko Cvitanović, predsjednik Općinskog suda u Livnu je arhivu o nestanku 26 Srba iz Kupresa i Tomislavgrada predao Miloradu Barašinu, koji je istu na čuvanje i upotrebu predao Marijanu Grgiću.

Hrvatska lista za Livno upoznaje javnost da su Vaso Marinković, Zdravko Šarić, Damir Marijan, Robert Vidović i drugi zataškali verbalni i fizički obračun u kojem je sudjelovao glavni tužitelj Vaso Marinković, koji je prijavio da mu je I.E. prijetio smrću, te da se boji za svoj život jer je manjina u Livnu, dok je I.E. prijavio da mu je prijetio Vaso Marinković, jer je on glavni Srbin i da se njega sve pita u Livnu. Da se radi o zataškavanju ovog događaja dokazuje službena zabilješka policije koja je bila objavljena na službenoj stranici MUP-a i Dnevnik događaja od 10.02.2014., gdje je pod rednim brojem 191. evidentirana prijava Vase Marinkovića i I.E., a predmet nikada nije upućen Županijskom tužiteljstvu.

Ovakvim postupanjem dužnosnici policije i pravosuđa šalju pogrešnu poruku javnosti, kako se isplati činiti nezakonite radnje, jer znaju da neće biti kažnjeni, a s druge strane progone ljude koji se usude progovoriti o njihovim nezakonitim postupanjima, o čemu ćemo uskoro upoznati javnost, navodi se u priopćenju Hrvatske Liste za Livno (HLL).

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});