fbpx

HOĆE LI AMERIKA BITI DOSLJEDNA: Hoće li na američku crnu listu tužitelji Mahmut Švraka i Mirsad Bilajac, ali i tužioci koji su zataškavali ubistva Dženana i Davida?!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Disciplinske komisije za tužitelje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u ovoj godini donijele su odluke, kojom se glavni tužitelji nadležnih tužiteljstava u Bosni i Hercegovini (F BiH i RS-u), zbog utvrđenih disciplinskih prekršaja, smjenjuju sa pozicija glavnih tužitelja, piše Josip Šimić-Đinđić!

Tako je dana 18. 03. 2022. godine, Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je odluku kojom je Mirsadu Bilajcu izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).

“Utvrđena je disciplinska odgovornost tuženog zato što je, u periodu od najmanje pet godina, propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima (TCMS) i zaključku Vijeća od 17. i 18. decembra 2014. (…) poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinio disciplinske prekršaje ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ i ‘propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća’”, saopćeno je tada iz VSTV-a.

Zaključcima iz decembra 2014., kako se navodi u saopćenju, VSTV zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem sistema TCMS.

Bilajac je sankcionisan i po drugoj tački disciplinske tužbe jer je, suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BPK-a. Time je propustio postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a od 17. jula 2019., kojim “se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH”.

Protiv ove odluke može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

Dana 16. 05. 2022. godine, Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) u predmetu protiv tuženog Mahmuta Švrake, glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, donijela je Odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost imenovanog i izrečena disciplinska mjera: Premještanje sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tuženog, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH donijela je odluku kojom je tačkom a) utvrđena disciplinska odgovornost tuženog zato što je propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18.12.2014. godine, kojim VSTV BiH „zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a“ te propustio poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 17. „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV-u BiH.

Tačkom b) navedene odluke tuženi je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske te je propustio postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17.7.2019. godine, kojim „se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH“, iako je u donošenju navedenog zaključka učestvovao lično kao član VSTV-a BiH, čime je počinio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 17. „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV-u BiH.

Tuženom je za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izrečena navedena disciplinska mjera: Premještanje sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH.

Za Mahmuta Švraku, inače dugogodišnjeg člana VSTV-a BiH, vezuju se brojne kriminalne i koruptivne afere, a mediji su ga ranije dovodili u vezu bliskim političkoj stranci SDA.

Ranije je odlukom komisija VSTV-a Gordana Tadić, smijenjena zbog istih disciplinskih prekršaja, te zbog istih disciplinskih prekršaja stavljena odlukom Vlade SAD-a na američku crnu listu, što je mnoge iznenadilo, jer svi pravosudni dužnosnici znaju, da nije riječ o korumpiranoj osobi, a kada se govori o ličnosti i karakteru bivše glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, danas državne tužiteljice.

Istina svi se slažu, da je prije Gordane Tadić bilo puno ozbiljnijih kandidata za američku crnu listu sa konkretnim dokazima o njihovoj korumpiranosti, ali pravde je čekati. Ostaje čekati, da vidimo, da li će borba Vlade SAD-a protiv korupcije na Zapadnom Balkanu ostati jednaka i dosljedna, bez dvostrukih aršina, te „zakačiti“ i Mahmuta Švraku, Mirsada Bilajca, koji su se ogriješili o iste disciplinske prekršaje, kao i Gordana Tadić, ali i tužioce, koji su zataškavali ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je ranije obavijestio javnost, da su mu iz Ambasade SAD-a kazali, da će se na udaru američkih sankcija naći i drugi pravosudni dužnosnici.

VEZANI TEKSTOVI:

NASTAVLJA SE SMJENA GLAVNIH TUŽITELJA – Po disciplinskoj prijavi teologa Josipa Šimića-Đinđića shodno podignutim tužbama, smijenjena dva glavna tužitelja! Hoće li i treći?!

https://www.dnevno.ba/kolumne/ako-americke-sankcije-ne-budu-prosirene-na-tuzioce-koji-su-zataskavali-ubistva-dzenana-i-davida-i-druge-tuzioce-onda-je-djelovanje-i-poduzimanje-mjera-sad-a-protiv-korupcije-potpuno-promaseno-253733/

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

ZADNJE VIJESTI