fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ako američke sankcije ne budu proširene na tužioce koji su zataškavali ubistva Dženana i Davida, i druge tužioce, onda je djelovanje i poduzimanje mjera SAD-a protiv korupcije potpuno promašeno!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 11. travnja 2022. godine, Vlada Sjedinjenih Američkih Država, Ministarstvo financija i trezora SAD-a i State Department objavili su na svojoj službenoj internetskoj stranici, pojašnjenje za paket sankcija, kojima su obuhvaćeni i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, kao i visoki dužnosnik SDA Asim Sarajlić. Javnost je šokiralo stavljanje Asima Sarajlića u vezu s Gordanom Tadić, za koju tužiteljicu mnogi u pravosuđu znaju da se ne radi o koruptivnoj osobi ili pokvarenoj osobi, piše Josip Šimić-Đinđić!

Ranije su ovim sankcijama još početkom ove godine udareni bivši predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija i Mirsad Kukić.

Bakir Izetbegović je otvoreno na stranačkom skupu, a što su mediji prenijeli, zaprijetio da će smijeniti glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, zbog toga, jer se drznula procesuirati članove SDA. Glavni tužilac Serge Brammertz je pohvalio tadašnju Glavnu tužiteljicu Tadić što se tiče predmeta ratnih zločina. Također je i bivši Visoki predstavnik za BiH, Valentin Inzko, pohvalio rad i kooperativnost bivše Glavne tužiteljice Gordane Tadić, jer je za vrijeme njenog mandata otvorena istraga i podignuta optužnica u slučaju Memić, koji predmet je bio ključan, da javnost zadobije povjerenje u pravosuđe.

Sarajlić je uvršten na listu prema Izvršnoj uredbi 14033 za odgovornost ili saučesništvo, za direktno ili indirektno učešće u koruptivnim radnjama koje se odnose na Zapadni Balkan, poput pronevjere javnih sredstava, eksproprijacije privatne imovine s ciljem ostvarivanja lične ili političke koristi, ili podmićivanje. Tadić je uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 za učestvovanje u aktivnostima kojima su podrivane demokratske institucije BiH, tj. Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Pored toga, Tadić je uvrštena na listu prema Poglavlju 7031 (c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2022. Ministarstvo vanjskih poslova također je na listu uvrstilo i najbliže članove njene porodice. Tadićevoj i najbližim članovima njene porodice sada je onemogućen ulazak u SAD.

Gordani Tadić spočitavaju, da je kao glavna tužiteljica Državnog tužilaštva od 2019. do 2021. godine (iako je na toj poziciji još od 2016. godine) koristila svoj položaj za promociju ličnih i porodičnih interesa i zaštitu svojih političkih patrona od krivičnog gonjenja. Ja Vas pitam, koji to politički ili pravosudni dužnosnik u BiH ili bilo kojoj drugoj zemlji nije iskoristio svoj položaj za ličnu i porodičnu promociju?! Svi to rade i iskorištavaju. Tadićeva je – komentirajući navedene sankcije kazala – da nikada ni od koga žute banke nije uzela, napominjući da je razočarana.

Gotovo sam, pa 100% uvjeren, da je Gordana Tadić uvrštena na američku crnu listu nakon višegodišnje brutalno orkestrirane potplaćene prljave medijske kampanje, koju su provodili sarajevski portali, bliski režimskoj SDA stranci, kao i paraobavještajnim i policijskim i obavještajnim strukturama u BiH. U toj beskrupuloznoj medijskoj kampanji, nije pošteđena čak ni njezina porodica, sin, snaha, muž, pa ni dvo i po godišnji unuk Lav, kojeg su povlačili po medijima (vidi objavu Slobodne Bosne)!

Ako netko misli, da će se odlaskom i sankcioniranjem bivšeg predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije (koji također ove godine uvršten na američku crnu listu) i bivše glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić nešto promijeniti, grdno se vara, jer ljudi se mijenjaju, ali pokvareni i ustaljeni narav sistema ostaje uvijek isti, bez obzira, ‘ko obnašao bilo koju funkciju u državi – pravosudnu ili političku.

Opis nije dostupan.

U jednom se svi slažu, da Gordana Tadić definitivno nije trebala biti prva “žigosana” svjetskom sramotom tzv. američkim sankcijama, jer su pored nje, postajali i puno ozbiljniji kandidati sa konkretnim dokazima o njihovoj korumpiranosti. Bivšem glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću, koji je pod suspenzijom, zbog krivičnog postupka, se sudi upravo za korupciju – zloupotrebu položaja ili ovlasti u produženom trajanju, a koja zlouporaba se veže za njegovu funkciju tada glavnog tužioca, ali ga nema na američkoj crnoj listi.

Bivši zamjenik glavnog tužioca BiH, trenutno suspendovani Božo Mihajlović, kojemu se također sudi za krivična djela, prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora, ali ga nema na američkim sankcijama, kao ni drugih tužioca i sudija, koji su funkcije razriješeni, osuđeni ili im se sudi. Federalna uprava policije je više puta upozoravala na korumpiranost državnog tužioca Olega Čavke, dok je protiv njega bilo vođeno nekoliko krivičnih istraga, zbog korupcije, ranije je višestruko disciplinski kažnjavan. Isto važi i za Dianu Kajmaković.

Opis nije dostupan.

Tijekom 2018. godine, Federalna uprava policije (FUP) odbila je Tužilaštvu BiH proslijediti nova saznanja u vezi s ubistvom Ramiza Delalića Ćele. Ovakva odluka donesena je nakon što je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić ovaj predmet dodijelila tužiocu Olegu Čavki koji je ranije u kontekstu korupcije dovođen u vezu baš s ovim predmetom. Naime, Obavještajno – sigurnosna agencija BiH (OSA BiH) je dana 06. 02. 2017. godine podnijela Federalnoj upravi policije F BiH, informaciju, broj: 05-1969, u kojoj se navode ozbiljne činjenice o korumpiranosti državnog tužitelja Olega Čavke, a koja informacija je tada dostavljena  v.d. glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić na daljnje postupanje. Nakon što je OSA BiH izvijestila FUP o korumpiranosti Olega Čavke, a FUP opet Tužiteljstvo BiH nikada nije pokrenut krivični postupak protiv Olega Čavke, da se istraži o kakvim koruptivnim radnjama je riječ.

Opis nije dostupan.

No, rezultat američkih sankcija Gordani Tadić nisu rezultat bilo kojeg krivičnog postupka ili ishoda sudske krivične presude, nego rezultat vanjske politike SAD-a prema dužnosnicima Zapadnog Balkana.

Vlado Adamović, advokat bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, ocijenio je danas za N1 kako su američke sankcije uvedene njegovoj klijentici “poruka SAD-a kojim pravcem treba ići”. Dodao je da se takve sankcije, političke kako ih je nazvao, često donose na osnovu “rekla-kazala” ili što je “neko nešto čuo”. Adamović je svoju tezu objasnio na primjeru rata u Iraku. Advokat i bivši sudija Vlado Adamović u razgovoru u Novom danu komentarisao je pozadinu posljednjih sankcija SAD-a zvaničnicima u Bosni i Hercegovini. Ocijenio je kako je, između ostalog, poslana poruka ljudima u sudstvu.

“Mislim da je poruka posljednjih sankcija pravac kojim treba ići. Gordana Tadić je zbog disciplinskog prekršaja, kako je rekao VSTV, smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice, ali ona i dalje radi posao tužiteljice. I onda se pojavljuju Amerikanci koji kažu, da zbog političkog pravca koji zastupaju, ona ne može biti dobrodošla u SAD. Sankcije imaju širi politički kontekst. One su upozorenje ljudima u sudstvu, to je opomena sudijama i tužiocima da bez obzira kako VSTV ocjeni njihove postupke, oduzme ili ne oduzme posao, da moraju znati da sa takvim ponašanjem nisu u pravcu koji podržava SAD”, ocijenio je Adamović.

Ogromna razlika je između političkih sankcija i sankcija koje izriču formalni organi koji disciplinski ili krivično odlučuju, dodao je advokat.

“Političke sankcije možete donijeti na osnovu ‘rekla-kazala’. Kada to kažem moji prijatelji koji se slabije razumiju razgorače oči, a ja im to jednostavno objasnim. Sjetite se Iraka, godinu dana smo slušali o tom hemijskom oružju i kada se rat završio onda su jedan ozbiljan predsjednik i premijer kazali: Ups, nije bilo oružja. Tako je i sa ovim sankcijama. Ovo je “rekla-kazala, čuo neko…”, ocijenio je gost Novog dana. Adamović je otkrio kako se neki dan nasmijao na komentar da su Amerikanci “sigurno donijeli sankcije zato što imaju nešto”.

“To nije nužno u politici”, kazao je on, te dodao: “U politici se nešto uradi da bi se pokazao pravac. To vam je i kad sprečavate javne nerede. Onog najgrlatijeg stišavate, iako možda nije ništa uradio, ali ste svjesni da on može povući najveću masu. I onda ga smjestite u maricu“, kazao je na kraju kroz smijeh poznati advokat Vlado Adamović.

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH, je prije dva ili tri dana najavio, kako bi u budućem periodu iz Amerike moglo “stići” još sankcija. Kako kaže Lagumdžija, sankcijama bi pogođeni mogli biti nositelji pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini. Te informacije je dobio od Ambasade SAD-a u BiH. Ističe kako su mu iz Ambasade SAD-a rekli da se “radi o množini” po pitanju sankcija za nosioce pravosudnih funkcija, što implicira da bi sankcijama moglo biti pogođeno više osoba iz ove sfere.

Ako američkim sankcijama ne bude udareni svi tužioci iz Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, predvođeni tada glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić, u zataškavanju i prikrivanju dokaza o načinu ubistva Dženana Memića uz podršku federalnih tužilaca F BiH, te tužioci Okružnog javnog tužiteljstva u Banjaluci, koji su namjerno, zajedno sa kolegama iz Sarajevskog tužiteljstva vodili neadekvatnu istragu o ubistvu Davida Dragičevića (Ustavni sud BiH je usvojio apelaciju advokata Ifeta Ferageta, pravnog zastupnika obitelji Dragičević i utvrdio, da je istraga OJT Banjaluka u predmetu ubistva Davida Dragičevića nedjelotvorna) i Dženana Memića s ciljem zataškavanja tih ubistava, usljed čega je izvršena destrukcija vladavine pravde i zakona, onda je američka administracija i njezino djelovanje i poduzimanje mjera protiv korupcije na Zapadnom Balkanu potpuno promašeno.

No, kada znamo, da sankcije nije dobio premijer FBiH Fadil Novalić, optužen u aferi “Respiratori “, potom Selmo Cikotić (SDA), ministar sigurnosti BiH, kojemu se sudi za korupciju, bivši glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović, ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić, koji je pod istragom Tužilaštva BiH zbog zloupotrebe položaja, pranja novca i krivotvorenje isprave, za kojeg novinar Slobodan Vasković tvrdi da se nalazi na Sky aplikaciji i da je štitio dilere droge, te dobivao za to novac, kao i zamjenica Glavnog tužitelja Diana Kajmaković i tužilac Oleg Čavka, čija je karijera ovjekovječena njihovim devijantnim ponašanjima, i opstrukcijama brojnih istraga, kao i mnogi drugi protiv kojih se vodi postupak ili su pravomoćno osuđeni, onda je sasvim jasno da su ove sankcije nastale kao narudžba pojedinih centara moći političkog Sarajeva, te ako američka administracija i ovim licima ne uvede sankcije, onda je njezino djelovanje i poduzimanje mjera protiv korupcije na Zapadnom Balkanu potpuno promašeno.

Advokat Ifet Feraget je u intervju datom portalu Dnevno.ba kazao prije par mjeseci, da „američke sankcije definitivno moraju biti proširene na tužioce koji su zataškavali ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića“!

Ne postoji razlika između Dalide Burzić i Diane Kajmaković, jer imaju isti „modus operandi“! Da, to je ona Dalida Burzić za koju šef Obavještajne agencije BiH Osman Mehmedagić – Osmica u snimljenom i prisluškivanom razgovoru i sastanku održanog tada u Tužiteljstvu BiH sa tadašnjom glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić i njezinom zamjenicom Ozrenkom Nešković – tvrdi svojim sugovornicama, da „on (op. a. Osman Mehmedagić) zna da je Dalida Burzić u svojstvu glavne tužiteljice Kantona Sarajevo reketarila pojedine osobe protiv kojih je radila istragu“, dajući im tako do znanja da OSA BiH ima takve dokaze i informacije.

Tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko više od četiri puta je u svome izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a ukazao na propuste i korupciju u predmetima Memić i Dragičević, napominjući, da “aktivisti optužuju vlasti za prikrivanje ovih ubistava”!

Javnosti je poznato, da je Dalida Burzić u predmetu „Dženan Memić“ u potpuno narušila povjerenje javnosti u pravsouđe, koja je široj bh. javnosti, međunarodnoj zajednici i OHR-u poznata po skandaloznom i koruptivnom postupanju u predmetu „Dženan Memić“ – javnost neće zaboraviti njenu sramotnu i kriminalnu ulogu u aferi “Dženan Memić”, u skandaloznom policijskom i sudsko-tužiteljskom slučaju bez presedana prikrivanja stvarnih počinitelja krivičnog djela ubojstva Dženana Memića na Ilidži, za koje prikrivanje se ista sumnjiči da je kao Glavni tužitelj nadležnog Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu od stvarnih počinitelja tog zločina i njihovih srodnika primila mito u iznosu od 250.000,00 EURA koji iznos je podijelila sa ostalim ključnim akterima tog prikrivanja (lično je po uputama naručitelja prikrivanja zadržala polovicu te sume, dok je ostatak mita otišao ostalim ključnim prikrivateljima i konstruktorima tog slučaja u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo, policiji i vještacima, kao i plaćenim novinarima i spin majstorima plaćenicima na pojedinim plaćenim web portalima). Burzić je u izvjesnom vremenu, unatoč koruptivnim aktivnostima nagrađena i imenovana za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, što je naišlo na osudu javnosti.

Javnost je upoznata o ovome slučaju, da je u predmetu „Dženan Memić“ postalo evidentno, da je pod vodstvom Dalide Burzić, izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje s kritičnim događajem nisu uopće ni povezane, što je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda F BiH, i utvrđeno!

VEZANI TEKST:

1. https://www.dnevno.ba/vijesti/drzavni-tuzitelj-oleg-cavka-ne-zivi-od-place-vec-od-mita-ko-je-sve-cavki-dao-mito-i-ko-ga-je-sve-optuzivao-za-primanje-mita-226403/

2. https://www.dnevno.ba/vijesti/advokat-ifet-feraget-za-dnevno-definitivno-americke-sankcije-prosiriti-na-tuzioce-koji-su-zataskavali-ubistva-dzenana-memica-i-davida-dragicevica-246542/

3. https://www.dnevno.ba/kolumne/kad-postene-linciju-a-nepostene-nagraduju-umjesto-dalide-burzic-na-americku-crnu-listu-stavljena-gordana-tadic-koja-se-drznula-da-istrazuje-kriminal-u-predmetu-memic-253363/?fbclid=IwAR27SOKBrD8TyVNeECT-XJyBADiuXlSaldAgraDkJv5Ti8n8kxvHmJGm9a8

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});