fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Imenovani novi članovi – Čović i Dodik izgubili kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom

Autor: Avdo Avdić / Žurnal.info

SARAJEVO - Dragan Čović i Milorad Dodik izgubili su kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH. Sa 19 glasova za i 7 suzdržanih, bez prisustva SNSD-a i HDZ-a, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao je večeras četiri člana CIK-a. Prije nego je napustila sjednicu Predstavničkog doma, Borjana Krišto je najavila blokadu svih institucija. A, evo o čemu se radi.

Još prije mjesec dana na Žurnalu smo detaljno pojasnili kako postoji način da Milorad Dodik i Dragan Čović izgube kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom. Naime, petorici članova CIK-a još u novembru prošle godine je istekao mandat. U pitanju su – Stjepan Mikić iz reda hrvatskog naroda, Branko Petrić iz reda srpskog naroda, Novak Božičković iz reda srpskog naroda, Ahmet Šantić iz reda bošnjačkog naroda, te Suad Arnautović iz reda bošnjačkog naroda.

Prema Izbornom zakonu BIH, ukoliko parlamentarna komisija za izbor članova CIK-a 30 dana prije isteka mandata ne dostavi imena kandidata za članove CIK-a, Predstavnički dom BiH može samostalno izabrati članove CIK-a. I upravo je ta odredba član 2.5 Izbornog zakona BiH i primijenjena večeras kada su zastupnici SDA, SDS-a, PDP-a, DF-a, i dva zastupnika SDP-a glasali za odluku kojom su imenovana četiri od ukupno pet članova CIK-a kojima je istekao mandat. Suzdržani su bili zastupnici Naše stranke i SBB-a i dva zastupnika SDP-a.

“Za članove CIK-a BiH biraju se: Ahmet Šantić, Suad Arnautović, Vanja Bjelica – Prutina i Jovan Kalaba”, piše u Odluci Predstavničkog doma PS BIH čije je usvajanje predložio zastupnik SDS-a Dragan Mektić.

Ovim je, faktički, osigurana većina u CIK-u BiH koja nije pod kontrolom Milorada Dodika i Dragana Čovića. Mjesto Stjepana Mikića još nije popunjeno, jer nije postojala entitetska većina za izbor Željka Bakalara na mjesto člana CIK-a iz reda hrvatskog naroda. No, pravi razog je, kako saznajemo, to što je lider HDZ-a Dragan Čović zaprijetio predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da će blokirati sve ukoliko se imenuju članovi CIK-a na ovakav način. Stoga je dogovoreno da se imenovanje Mikićevog nasljednika ostavi za naredni period, kako bi se vidjelo da li će se HDZ BiH u narednom periodu pridružiti SNSD-u.

U međuvremenu je svoje nezadovoljstvo izborom članova CIK-a iskazao i lider SBB-a Fahrudin Radončić, čija je zastupnica u Predstavničkom domu PS BiH zajedno sa Našom strankom i dijelom SDP-a bila suzdržana od glasanja. Zastupnici SNSD-a i HDZ-a su, podsjećamo, napustili sjednicu onog trenutka kada je u dnevni red uvršteno donošenje odluke o izboru četiri nova člana CIK-a.

Izborom novih članova CIK-a SNSD i HDZ, rekosmo, gube apsolutnu većinu. SDP BiH u CIK-u ima jednog člana – Ahmeta Šantića, SDA – Suada Arnautovića, SDS- Vanju Bjelicu Prutinu, dok PDP-u pripada Jovan Kalaba. HDZ BIH trenutno ima dva člana CIK-a, Stjepana Mikića i Slavka Rogića. SNSD je, faktički, najveći gubitnik jer ostao bez Branka Petrića i Novaka Božičkovića. CIK odluke donosi većinom glasova, što znači da su dovoljna četiri glasa da bi bila donesena bilo koja odluka. Izborom kadrova PDP-a i SDS-a u CIK-u je razbijena koalicija Dodik-Čović koja je do sada imala sigurna četiri glasa, a na ključnim pitanjima im se pridruživala i članica CIK-a iz reda ostalih Irena Hadžibdić.

Podsjećamo, nedavno je bila konstituisana Komisija za izbor članova CIK-a u koju su bili imenovani – Milan Tegeltija, Borjana Krišto, Nebojša Radmanović, Berina Alihodžić, Stjepan Mikić, Irena Hadžiabdić i Safet Softić. U pitanju je Komisija u kojoj su apsolutnu kontrolu imali kadrovi SNSD-a i HDZ-a BiH i oni su planirali sačiniti listu kandidata koje bi Predstavnički dom BiH imenovao u CIK.

Međutim, uvidjevši da će i u narednom periodu SNSD i HDZ kontrolisati CIK, SDA je, zajedno sa DF-om i dijelom SDP-a, ušla u razgovore sa SDS-om i PDP-om, te su na koncu, prije nego je Komisija i dostavila kandidate, imenovana četiri člana CIK-a. Time su, faktički, Dodik i Čović izgubili jednu od najbitnijih poluga vlasti u BiH.

Autor: Avdo Avdić / Žurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});