IVICA GAŠPAR: Vođenjem odgovornije politike suzbijati govor mržnje

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U organizaciji Političkog foruma Partije demokratskog progresa na Jahorini je u razdoblju od 10. do 12. svibnja 2019. godine organiziran drugi modul četvrte generacije Političke akademije PDP-a. Cilj akademije je izabranim kandidatima i kandidatkinjama pružiti konkretna i praktična znanja iz oblasti biznisa, gospodarstva, politike i političkog marketinga.

Na akademiji sudjeluju mladi lideri i profesionalci iz različitih sektora društva koji su na drugom modulu imali priliku slušati o temama kao što su pregovaranje, koaliranje i kultura političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini.

O kulturi političkog dijaloga u okviru panel diskusije govorio je glavni tajnik HDZ-a 1990 Ivica Gašpar.

Uz Gašpara nazočnima su se obratili predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

U svom izlaganju glavni tajnik Gašpar je izrazio duboku zabrinutost trenutnim stanjem i niskom razinom kulture dijaloga političkih stranaka i istaknuo da je još od osnutka pa sve do danas jedna od ključnih misija HDZ-a 1990 jedna nova kultura dijaloga u politici uopće. Novi način komunikacije koji treba polaziti od toga da se u BiH identiteti kao njen suštinski dio, kako nacionalni tako individualni, trebaju harmonizirati, a ne konfrontirati, da se vodi dijalog o otvorenim i složenim pitanjima. Taj dijalog se treba voditi temljem argumenata političke kulture dijaloga, uvažavanjem sugovornika i partnera jer ovdje nitko sam ništa ne može riješiti. U tom smislu HDZ 1990 smatra da u medijskom prostoru kao politički subjekti trebaju se nametnuti nova pravila igre, da se jednostavno osuđuju pojedinci koji koriste govor mržnje i da se otvara prostor za argumentirani dijalog.

Također, važno je educirati kroz političke akademije u okviru političkih stranaka mlade ljude koji će biti spremni voditi nove političke procese i koliko se god činilo da smo u jednom beznađu i apatiji to je jedini ispravan put, ta naša upornost u unaprjeđenju kulture dijaloga u BiH, navodi se u priopćenju HDZ-a1990.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI