fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Nema gospodarskog razvoja dok su u fokusu političke teme i igrice

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Dva na kvadrat su četiri, tri na kvadrat devet, glavni grad Slovenije je Ljubljana a „Na Drini ćuprija“ napisao je Ivo Andrić. To nam je otprilike svima objasnio izvjesni Khaldoun Sinno, otpravnik poslova Izaslanstva EU za BiH, kada je poentirao da je gospodarstvo ključ razvoja u Bosni i Hercegovini, i da bez snažnog privatnog sektora ova država ne može ostvariti stope rasta i potrebna radna mjesta. Ako postoji netko tko nije toga još svjestan, naslovnica večernjaka od srijede „vrišti“ ovu poruku. I odbija relativno objektivne čitatelje od čitanja cijelog teksta, intervjua sa gospodinom Sinnom, ne zbog njegove nekompetentnosti za komentiranje stanja u BiH, već zbog činjenice da ptica na grani zna gdje tražiti krivce za ovakvo stanje u državi u kojoj nismo odavno čuli ništa osim međusobnog političkog prepucavanja.

Zamislite da jedan prosječni nogometni trener vodi jednu ispodprosječnu nogometnu momčad koja čami na dnu prvenstvene ljestvice u svom rangu natjecanja, gubi često, igrači mu pretili, vole noćni život, slabo treniraju, a on za posljednji poraz okrivi gostujući teren na umjetnoj travi. Tako otprilike zvuči i ova konstatacija da je Bosni i Hercegovini potreban jaki privatni sektor da bi ostvarila stope rasta, a u fokusu svih zbivanja su konstantna međusobna optuživanja političkih vođa triju naroda i prebacivanja odgovornosti za zastoj, ne u razvoju u ekonomskom smislu, nego zastoj u adekvatnom političkom životu uopće, a vrlo dobro znamo da je za gospodarski razvoj, suradnju s drugim elementima bez koje razvoja nema, i pozitivnu klimu općenito, najpotrebnija dobra politička klima.

Gospodarska komora može raditi bez vlasti, je li? Firme mogu poslovati prema postojećim zakonima, kažete? Da, ali što se događa kada, recimo, udruženje poslodavaca uputi set prijedloga zakona o olakšicama i koracima koje bi vlast trebala napraviti za olakšanje poslovanja, smanjivanje poreza koje će donijeti povećanje plaća a usput i povećati platežnu moć građana i ostaloga, a zakonodavne vlasti nema, u tehničkom je mandatu, i sve oči uprte su u sastavljanje nove vlasti, i sve koči jedan opći razvoj.

Mi pričamo o tome treba li prihvatiti MAP ili nešto drugo na dnevnom redu što bi nas trebalo približiti euroatlantskim organizacijama, i to je politička tema, a u isto vrijeme ne znamo koliko je ova država iskoristila sredstava od pred pristupnih fondova, što je također od iznimne važnosti za gospodarski napredak i omogućavanje rasta privatnog sektora.

Sve ovo, naravno, kad se govori o ekonomskim parametrima, dolazi od strane laika, novinara koji nije dosljedan upletati se u gospodarska pitanja s ekspertima. Ali ovo dolazi i od građanina države u kojoj je i za dobro jutro i za laku noć tema politička nestabilnost države.

A i laici znaju da u državi političke nestabilnosti i sve druge nestabilnosti dolaze do izražaja, tako i ona gospodarska, odnosno ekonomsko stanje i stopa rasta pate dok su na stolu najvažnije teme uspostava vlasti deset mjeseci od izbora, i tko je s kim spreman pomoći ovoj državi ili ju pokopati.

Stoga bi i gospodin Sinno trebao reći, a mediji nedvosmisleno prenijeti njegove riječi na naslovnicama, i u nadnaslovu reći da jest gospodarstvo ključ razvoja ove države, ali u naslovu nedvosmisleno staviti srž problema i poentirati činjenicom da se političari trebaju pozabaviti što hitnijim prelaskom na temu gospodarstva, a prestati manipulirati narodima s temama međusobne netrpeljivosti, nemogućnosti dogovora i stopiranjem svih procesa u državi koji pate zbog nepostojanja vlasti, dogovora i pomicanja s mrtve točke.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});