fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Sindikati školstva u Republici Hrvatskoj – “mirujte, bolje vam je!”

Autor: Vlado Marušić / Dnevno.ba

ZAGREB - Svi smo svjedoci ovih dana štrajka prosvjetnih djelatnika u srednjim i osnovnim školama u RH, kojima su se konačno priključili i fakulteti. Štrajk koji organiziraju sindikati u srednjim i osnovnim školama se provodi zbog nepostizanja dogovora u svezi povećanja plaća u visini kojih 6% za prosvjetne djelatnike zbog složenih poslova koje oni obavlja.

Štrajk kao legalno sredstvo je demokratski vid izražavanja slobodne volje nezadovoljnih skupina društva i protiv njega ne bi trebao imati nitko ništa jer je ugrađen u Ustav RH i u zakone koji vrijede u mnogim državama svijeta. No, hajdemo malo racionalnije promotriti aspekte ovog štrajka u kojemu su s jedne strane sindikati školstva, prosvjetni djelatnici dok je s druge strane Vlada RH. Svatko naime želi ispasti “pametan“ u sredstvima javnog priopćavanja te na temelju činjenica i dokaza koji su po njima vjerodostojni uvjeriti javnost kako je upravo ta strana u pravu dok druga grubo krši zakon i nečija prava. Ne ulazeći u dubiozu tih odnosa ovdje ćemo ovaj štrajk promotriti s aspekta običnog čovjeka, radnika, nezaposlene osobe, umirovljenika, studenta i đaka, a napose hrvatskog Branitelja. Svaka od pobrojanih skupina građana RH ima barem milijun razloga za danonoćno štrajkanje nezadovoljna postojećim stanjem u državi, a poglavito plaćama koje su ispod minimuma ljudskog dostojanstva u većini djelatnosti.

No, čini se i to opravdano kako su sindikati školstva u RH daleko najorganiziranija skupina građana koja nezadovoljna svojim plaćama,statusom školstva u odnosu na neke druge oblasti društva traži svoja prava i pritišću Vladu RH koja ih se boji jer su čvrsta i homogena skupina koja donosi glasove na izborima, te im udovoljava u granicama svojih realnih mogućnosti uvijek vodeći računa da im nikad ne udovolji do kraja jer prijete i druge skupine koje će također izići na cestu ukoliko “nanjuše“ kako je njima udovoljeno. Isto tako svjedoci smo kako pojedini političari od kojih valja izdvojiti predsjednicu RH K.G.K. kojoj se primiču izbori za Predsjednika/cu RH, njima daje podršku kako bi i njih pridobila za sebe, osim što je dala nagradu kultnom sastavu Prljavo Kazalište, povelju RH za njihovu 40. obljetnicu glazbenog djelovanja, te se u neformalnoj odjeći njihala u ritmu njihove glazbe na nedavnom koncertu u Areni.

Svatko želi na račun sindikata školstva profitirati uopće ne vodeći računa o najranjivijim skupinama hrvatskih građana kojih se nema tko sjetiti jer su heterogeni, razjedinjeni i nekompaktni zbog niza razloga. A upravo iz razloga što su nekompaktni oni su i nekompetentni za bilo kakvu veću opasnost vladajućim strukturama u RH. A glavni razlozi za nemoć tih najranjivijih skupina hrvatskog društva su nedostatak financijskih sredstava u njihovim džepovima jer se ne mogu poradi toga organizirati i izići javno u medije.Doduše sindikati školstva su organizirani jako dobro jer ih čine prosvjetni djelatnici u većini slučajeva uhljebljeni po staroj dobro poznatoj špranci iz bivšeg jugo-komunističkog sustava koji su samo prenijeli u ovaj novi tzv. “demokratski sustav“ u kojemu vedri i oblači HDZ ili SDP jer među njima nema ama baš nikakve razlike kad je u pitanju kadroviranje i uhljebljivanje njihovih podobnih članova u bilo koju sferu hrvatskog društva,pa su ih tako pune škole, javne ustanove, sportski kolektivi, nevladine udruge, KUD-a, čak i MZ u kojima su svi predsjednici rukovodeći kadrovi HDZ-a ILI SDP-a, isti k…c, a vrijeme neumitno teče. Od danas do sutra.

Oni traže i pronalaze tisuće načina kako bi poboljšali svoj ionako dobar položaj u odnosu na najranjivije skupine društva.Kad ih se upita gdje vam je empatija ili senzibilitet prema drugima koji su u kudikamo goroj situaciji od njih uvijek ćete dobiti slijedeći odgovor: “neka se i oni bore kao i mi“. Na taj odgovor mi se odmah nameće jedna situacija u kojoj sam se zatekao a tiče se davanja sućuti pokojniku. Naime, kaad je s ovog svijeta otišao jedan jako ugledan član društvene zajednice mrtvačnica u Širokom Brijegu je bila pretrpana ljudima koji su davali sućut tom gospodinu. Ovdje uopće nije bitna čestitost tog gospodina već njegov utjecaj u društvu i tu su se pojavili mnogi koji s pokojnikom nemaju nikakve sveze ali su željeli biti viđeni jer je to trend biti viđen na takvim manifestacijama. Netko iz moje blizine je promrmljao: “pogledajte koliko je naroda došlo ovom a kada umre sirotinja nema ih ni stoti dio“, na što će jedan drugi: “pa i on je išao svakome“, čime je htio dokazati kako taj što je išao svakome ima više onih koji će njegovoj obitelji dati sućut. Ja sam samo u sebi pomislio: “pa zar i onaj sirotan da je imao mogućnosti ići na mnoge sahrane ne bi išao, već je išao samo na sahrane onih gdje je morao, zadužujući se za pišljivih 20 KM kako bi platio misu“.

Ta paralela mi je nekako pala na pamet sa ovim sindikalistima školstva u RH koji imaju mogućnosti dobrog organiziranja jer su se davno uhljebili u školstvu,jer svi imaju relativno dobre plaće, dobre aute, vikendice, ljetne i zimske plaćene praznike, te privatnu nastavu što je u velikom broju slučajeva klasičan sukob interesa. A upravo zbog svoje uskogrudnosti i empatije prema drugima ne vide ništa drugo doli sebe i svoje interese a pisac ovih redaka osim što nema ništa protiv njihovog štrajka i njihovog organiziranja ima nešto puno gore za reći protiv njih: “Licemjeri i egoisti jedni“.

Jeste li se ikada u svojim uhljebljenim glavama upitali kako je živjeti tisućama i tisućama Branitelja iz borbenih postrojbi kao najčasnijim sinovima svake države pa i države u kojoj vi tražite svoja dodatna prava,koji imaju osnovnu,osmogodišnju ili srednju školu, ili su pak fakultetski obrazovani, ili nemaju nikakve škole,a nemaju niti za kruha sebi i svojoj djeci a nisu za to stanje ništa krivi? Nisu krivi jer ih je rat prepolovio i ostavio ih bez ičega. Ne pripadaju niti jednoj stranci niti ih stranke zanimaju a ponajviše HDZ ili SDP pa su upravo zbog toga tu gdje jesu. Na putu za nigdje. Road to nowhere, kako to pjeva David Byrne iz TalkingHead,s. Za razliku od vas licemjeri jedni koji ste u 99,9%slučajeva aktivni članovi stranaka HDZ ili SDP isti k…c jer da niste članovi tih stranaka ne biste bili uopće uposleni u osnovnim,srednjim i visoko-školskim ustanovama u RH. Pogledajte se u zrcalu svakog dana prije nego li naštimate svoje frizure i šminke. U zrcalima od kojih tražite produžetak vaše ljepote bez primjesa bora sekirancije, jer toga kod vas nema osim sve jače doze egoizma i samouvjerenosti kako je sve što radite ispravno.

Jeste li se ikada upitali kako je roditeljima s djecom sa smetnjama u razvoju koji su ostavljeni na milost i nemilost bešćutnom političkom i zdravstvenom sustavu RH jer nemaju dovoljno sredstava da se skrbe za svoju djecu čemu smo svi svjedoci? Jeste li se ikada upitali kako je onim “neškolovanim“ radnicima po hrvatskim auto-cestama i bauštelama s žutim kacigama na + 40 Ckoji grade naše putove i građevine dok se vi kupate u moru sa svojim obiteljima jer vam ide ona: “Alaj volim ovaj režim, plata ide a ja ležim“! Jeste li se ikada upitali kako je stotinama tisuća nezaposlenih visoko-obrazovanih i kvalificiranih kadrova za sve vrste poslova u RH koji obilaze poslodavce i zavode za zapošljavanje tražeći bilo kakav posao koji ako i dobiju neće biti plaćen ni približno vašim plaćama iako će njima biti puno teže raditi njihove poslove a samo zato što nisu članovi HDZ-a ili SDP-a?

Jeste li se ikada upitali kolike desetine tisuća mladih zajedno sa svojim obiteljima napuštaju jedinu i vječnu RH u potrazi za boljim i smislenijim životom van nje dok vi ostajete u njoj jer znate kako vam je u konačnici tu najbolje? Jer znate kako ste organizirani i situirani u tolikoj mjeri te ćete u konačnici dobiti svoja prava jer vas se sve političke strukture u RH boje? Svi političari i sve javne osobe u RH vas se boje osim pisca ovih redaka i najranjivijih skupina građana RH koje su protiv vas i vaših zahtjeva jer nisu riješena prethodna pitanja koja se ne tiču vas. A ta prethodna pitanja traže odgovore od prije vas kako postoje mnoge skupine građana RH koji su u kudikamo većoj potrebi od vas i njih treba prethodno rješavati a vas kad se za to steknu uvjeti. Ako se steknu. A dotle mirujte bolje vam je.

Autor: Vlado Marušić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});