fbpx

Lideri DF-a, HDZ-a i SDA nakon sastanka usuglasili stavove

Autor: Oslobođenje

SARAJEVO - Željko Komšić, lider DF-a nakon održanog sastanka sa Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjednika SDA kojem je prisustvovao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kazao je da su usuglasili stavove te da faktički velikog problema nije ni bilo, barem što se tiče DF-a, javlja Patria.

– Sjednica Vlade mogla bi biti održana u četvrtak ili petak na kojoj će se naći pet šest kompanija među kojima su i Aluminij i Elektroprivreda HZ HB kao i neke kompanije iz namjenske industrije te će biti razgovora o smjenama u nadzornim odborima jer morate shvatiti da je npr. za Aluminij FBiH vlasnik 44%, i mi možemo smjenjivati samo svoj dio kadrova – kazao je Komšić.

On je pojasnio da je ovo samo prvi turnus od kompletnog spiska javnih kompanija koje su poslovale s gubitkom, a koje će provjeravati Financijska policija usporedo sa procesima smjene kadrova.

– Ministar Reuf Bajrović već je proslijedio spisak kompanija Financijskoj policiji koje su poslovale negativno, a mi znamo da u županiskim tužiteljstvima već postoje prijave za te kompanije i pitat ćemo što tužitelji rade s tim. Posebno želim naglasiti da ćemo tretirati samo kompanije koje su poslovale s gubicima, jer imate EP BiH koja dobro posluje i za koju nema potrebe tražiti bilo kakve smjene, neka ljudi rade do isteka mandata – kazao je Komšić.

On je također istakao, a što je do sada bilo nepoznato javnosti, da se prije prošle sjednice Vlade FBiH održao sastanak na kojem su prisustvovali premijer i dva ministra jedan iz SDA jedan iz HDZ-a, a navodno je na tom sastanku i sve puklo.

– Dakle, ministri DF- a nisu ni bili na tom sastanku, mene je samo zatekla informacija da su ministri iz HDZ-a napustili sjednicu Vlade i onda sam se u potpunosti uključio u ovaj problem želeći saznati što je posrijedi – istakao je Komšić.

Lider DF-a kazao je i da je svojevrsni problem da je 44% vlasništva Aluminija upisano na ime Vlade FBiH, a da je vlasnička struktura EP HZHB uknjižena na resorno ministarstvo.

Autor: Oslobođenje

ZADNJE VIJESTI