fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MIROSLAV TUĐMAN: Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je politički odgovor protiv velikosrpske agresije, ali i muslimanskoga hegemonizma

Autor: Dnevno.hr

ZAGREB - “Haški krivolov – Analiza dokaza o ciljevima zajedničkoga zločinačkog pothvata u predmetu IT-04-74”, naziv je to knjige saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana na čijem su predstavljanju sudjelovali akademik Davorin Rudolf, povjesničar Ivo Lucić, odvjetnica Nika Pintar, uime nakladnika Anita Šikić te Željko Raguž, ali i autor knjige. Akademik Rudolf objasnio je kako je riječ o vrijednom i autentičnom doprinosu proučavanju prakse Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, prema njegovim riječima, knjiga je znanstvena analiza proceduralnih i supstativnih pogrešaka koje su vijeća tribunala- raspravno i žalbeno načinila u predmetu Prlić i drugi.

Radi se o jednom od najkompleksnijih i najdužih procesa vođenih pred MKSJ. Naime, optužnica je potvrđena 2004. godine, a presuda donesena krajem 2017. godine. Predloženo je više od 10 tisuća dokaza, ali dio je odbijen ili su jednostavno zanemarivani, mada je nedvojbena njihova iznimna vrijednost, kako u odnosu na okolnosti navodnoga zajedničkog zločinačkog pothvata, tako i glede navnodnog sudjelovanja te dopirnosa optuženika u njegovu stvaranju i održavanju. Rudolf je naglasio kako se profesor Tuđman u svojoj knjizi detaljno bavi argumentima raspravnog i žalbenog vijeća u odbijanju dokaznih prijedloga obrane i usvajanju dokaznih prijedloga obrane i usvajanju dokaznih prijedloga tužiteljstva bez primjerena obrazloženja. Da je Miroslav Tuđman u pravu kada navodi da je temeljem niza argumenata, transkripata i izjava ustvrdio da se optužnica i presuda o tom pothvatu ne zasnivaju na materijalnim činjenicama već interpretacijama pisanih dokumenata, potvrdila je i Pinter naglasivši da se radi primarno o predsjedničkim transkriptima na iskazima svjedoka koji nisu neposredni sudionici određenih zbivanja, već njihovi tumači, na ekspertizama i svjedocima teorije urote. “Sastanak u Karađorđevu krunski je dokaz urote, o čemu ne postoje ni svjedoci ni zapisnici, upozorila je, uz opasku da su brojni autori takvu koncepciju okarakterizirali kao promašenu te suprotnu temeljnim načelima kaznenog prava- načelu zakonitosti i krivnje.”

”Takva zatvorenost uz dozu samodostatnosti i institucionalna autizma, ignorancija i nepoštivanje temeljnih pravnih načela i povijesnih činjenica, gotovo je bez presedana u povijesti međunarodnoga kaznenog sudovanja i s pravom je podvrgnuta kritici”, poručila je, dodajući da će knjiga s vremenom izrasti u klasik crne kronike jednog nedomišljenog eksperimenta koji je nepovratno kolabrirao tragičnim finalom nepravednog suđenja u predmetu Prlić i dr. Povjesničar Lučić drži kako je knjiga ‘cigla u zidu istine’ u našoj teškoj, ali istodobno slavnoj povijesti. Haški postupak poredio je s montiranim postupcima skupini Hrvata u Australiji koji je vodio Graham Blewitt i skupini Hrvata lažno optuženih za ubojstvo ministra policije Federacije BiH Joze Leutara.

Tuđman je istaknuo kako je knjiga analiza “dokaza o ciljevima zajedničkog zločinačkog pothvata“ u predmetu protiv dr. Jadranka Prlića, Brune Stojića, generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te Valentina Ćorića i Berislava Pušića. ”Naslov knjige je takav zato što je haški Tribunal krivo adresirao zločine za šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata, te zato što nije poštivao pravne norme i standarde, nego je “lovio u mutnome” kako bi bila podignuta optužnica, a potom i donijeta presuda – u suprotnosti s činjenicama i raspoloživim dokazima”, upozorio je Tuđman koji smatra da je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna bila politička organizacija Hrvata, konstitutivnog naroda bez kojeg ne bi bila obranjena BiH od agresije. Također, i spriječen prodoro jugokomunističke armije početkom ’92. prema Zadru i Splitu. ”Hrvatska zajednica Herceg-Bosna bila je politički odgovor protiv velikosrpske agresije, ali i muslimanskoga hegemonizma. Njezina jasna poruka bila je, da su Hrvati konstitutivni i suvereni narod u Bosni i Hercegovini”, istaknuo je Tuđman napominjući da su te odredbe sačuvane i u Washintgtonskom i Daytonskom sporazumu.

 

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});