fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NIKOLA TAVELIĆ – Svetac kojeg su muslimani spalili zbog imena Isus!

Autor: Dnevno.ba

ŠIBENIK - Uz Nikolu su bila još trojica njegove subraće. Tri su dana trpjeli različite najstrašnije muke. Zatim su odvedeni pred građanski sud da, navodno, odgovaraju javno za zločinstva. Mnoštvo je navalilo na njih mačevima, sasjeklo ih i bacilo na lomaču…

Sveti Nikola Tavelić rodio se u uglednoj obitelji Tavelić u hrvatskom gradu Šibeniku, sredinom četrnaestog stoljeća. Ponesen idealom sv. Franje stupio je u franjevački red. 12 je godina djelovao kao misionar u Bosni, propovijedajući pravu kršćansku vjeru i boreći se protiv krivovjerja bosanskih bogumila. 1391. godine pošao je u Palestinu.

U razmišljanju kako pridobiti muslimane na pravu vjeru, skupa sa subraćom, došao je do zaključka da će ako pridobiju vođe, s podanicima biti lako. Starješine su o njihovoj zamisli dugo vijećali, vagali i na kraju dali odobrenje. Uz Nikolu su bila još trojica njegove subraće. Osvanuo je 11. studeni 1391. Slavio se blagdan u narodu nazvan Kurban-Bajram.

Četvorica su bila pripravna na smrt. Smjelo su počeli govoriti o spasonosnom Kristovom nauku. Kad su prisutni, a osobito kadija, čuli napad na njihov zakon odmah su im zaprijetili da će morati umrijeti ukoliko ne opozovu što su rekli. Braća su ostala postojana u vjeri a sudac ih je osudio na smrt. Nevjernici su divljački navalili na njih i stali ih tući. Tri su dana trpjeli različite najstrašnije muke. Zatim su odvedeni pred građanski sud da, navodno, odgovaraju javno za zločinstva. Mnoštvo je navalilo na njih mačevima i bacilo na lomaču, kako njihov pepeo kršćani ne bi mogli sačuvati i štovati.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});