fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NOVI POKLON OD VLADAJUĆIH: Legaliziraju istospolne brakove u FBiH!

Autor: D. Ivanković / Dnevno.ba

SARAJEVO - Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici prihvatila zahtjev za legalizaciju istopolnih brakova!

Naime, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Federalna vlada će imenovati interresornu radnu grupu koja će analizirati propise u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizlaze iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH.

Podsjetimo, ministar pravde u FBiH je iz HDZ-a BiH koji se već dokazao u procesima protiv generala HVO-a, a ovim činom on i njegovi iz HDZ-a su samo potvrdili kakve sve “vrijednosti” gaji i u sebi nosi ova “demokršćanska stranka”, ali moj narod biraliste ih pa sada uživajte u njihovim blagodatima, odnosno plodovima njihovog rada.

I federalni premijer Fadil Novalić je rekao “kako BiH slijedi put Europske unije”.

“Na putu smo EU. Sve što na tom putu susretnemo mi akceptiramo kao potrebu”, kazao je Novalić.

Inače, u BiH, bračni i vanbračni partneri imaju više od 1000 prava na osnovu svojih zajednica. Sva ova prava uskraćena su istospolnim partnerima i otežavaju im zajednički život.

Samo neka od tih prava uključuju:

– Pravo da donose ključne zdravstvene odluke u slučajevima životne ugroženosti svog/je partnera/ice i pravo na posjete u bolnici.

– Pravo da budu zdravstveno osigurani preko svog bračnog ili vanbračnog partnera/ice u slučaju nezaposlenosti i spriječenosti za rad.

-Pravo na plaćeno odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti drugog/e partnera/ice bez rizika da će dobiti otkaz.

– Pravo na nasljeđivanje sve lične imovine koja je pravno vlasništvo bračnog/e ili vanbračnog/e partnera/ice i njegove/njene penzije.

– Mogućnost zajedničke kupovine i sticanja imovine, te pristupa povoljnijim kreditnim režimima koje banke nude u cilju rješavanja stambenog pitanja mladih bračnih parova.

-Pravo da zajednički odrede na koji način će se njihova imovina dijeliti u slučaju razvoda, raskida ili smrti.

Autor: D. Ivanković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});